Gürcistan arabulucu olmaya hazır

Güncelleme Tarihi:

Gürcistan arabulucu olmaya hazır
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2005 13:56

Gürcistan Dışişleri Bakanı Salome Zurabişvili, kendilerine bir talep gelmesi halinde, gerek Azerbaycan-Ermenistan, gerekse Türkiye-Ermenistan diyaloğu için aracılığa hazır olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Gürcistan Dışişleri Bakanı Zurabişvili ile Dışişleri Konutu’nda yaklaşık iki saat görüştü. Görüşme sonrasında açıklama yapan Gül, Gürcistan’nın Türkiye açısından önemli bir komşu olduğuna işaret ederek iki ülke arasındaki ortak enerji projelerinin bölge istikrarına katkı yapacağını ifade etti. Türk işadamlarının Gürcistan’daki yatırımlarının arttığını belirten Gül, Gürcü işadamlarının Türkiye’ye yatırım yapmalarını da teşvik ettiklerini kaydetti.

Konuk Dışişleri Bakanı Zurabişvili de  Türkiye’nin sadece Gürcistan için bir komşu değil aynı zamanda bir dost ve stratejik ortak olduğunu kaydetti. Zurabişvili özellikle Ukrayna’da yaşanan olaylar sonrasında  Karadeniz’in öneminin arttığını söylerken Türkiye ve Gürcistan’ın Bakü-Tiflis- Ceyhan petrol boru hattı ve hazırlıkları yapılan doğal gaz hattıyla, ilişkilerin somutlaşacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Zurabişvili Gürcisan’la Rusya arasındaki siyasi  diyalogda Türkiye desteğinin önemli olduğunu da  kaydetti.
Annesinin İstanbul’da doğduğunu belirten Zurabişvili Türkiye’nin bu açıdan kendisi için çok önemli olduğunu da ifade etti.

Zurabişvili iki ülke arasındaki vize konusununda önümüzdeki günlerde Gürcistan tarafından ele alınacağını dikkat çekerken, Batum Havaalanı’ndan İstanbul’a direkt seferlerle ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

"ARACI OLABİLİRİZ"

Zurabişvili bir soru üzerine Azerbaycan-Ermenistan ve Türkiye-Ermenistan arasındaki sorunlara ilişkin olarak da aracı olmaya hazır olduklarını, ancak bu konuda kendilerine bir talep gelmediğini söyledi.

"O SORU, SORU DEĞİL"

Bu arada Dışişleri Bakanı Abddullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki Kadınlar Günü gösterilerinde polisin müdahalesine ilişkin haberler nadeniyle basını suçlayan tavrını kendisinin de paylaşıp paylaşmadığına ilişkin bir soruya "Sorduğunuz o soru soru değildir. Doğrusu dolayısıyla ona bir şey söylemiyeceğim" yanıtını verdi.

Gül ile Zurabişvili görüşmesinde Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında terör ve örgütlü suçların önlemesine yönelik imzalanmış antlaşmanın 9’uncu maddesine ilişkin bir protokol de imzalandı. Söz konusu madde insan ticaretiyle ilgili olarak taraflar arasında daha sıkı işbirliği geliştirmeyi amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!