Günün kötü adamını Annan işaret etti

Güncelleme Tarihi:

Günün kötü adamını Annan işaret etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

Başbakan Erdoğan, dün Davos’ta BM Genel Sekreteri ile 10 maddelik yeni Kıbrıs Eylem Planı’nı görüştü. 40 dakikalık zirvede iki lider arasında ilginç diyaloglar da yaşandı. Erdoğan, "Dünya değişiyor, eskiden biz kötü adamdık, şimdi başkaları" dedi. "Kötü adamı" Annan gülerek işaret etti: "Rumlar..."

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, dün Davos’ta bir araya geldiği BM Genel Sekreteri Kofi Annan’a, Türkiye’nin 10 maddelik yeni eylem planını anlatarak, Rumların ’hayır’ dediği referandum ile sonuçsuz kalan çözüm sürecinin yeniden başlatılmasını istedi. Annan, Erdoğan’ın kendisine aktardığı yeni eylem planı için ’yapıcı’ ifadesini kullandı. Plan üzerinde, ’ciddiyetle çalışacağını’ da belirten Annan, "Gerekli istişareleri yaptıktan sonra en kısa sürede size döneceğim" dedi. Erdoğan basın toplantısında, "Tekrar görüşeceğiz, ama şu anda yer ve tarih belirlemedik" diye konuştu. Erdoğan, Yunanistan’ın planı reddetmesine ilişkin de, "Kendi düşünceleridir, saygı duyarız, ama aldığımız destekler attığımız adımın doğru olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

ANNAN’IN MEKTUBU

Bu arada, Annan’ın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum lider Tasos Papadopulos’a mayıs ayında yeni bir Kıbrıs girişimi başlatacağını haber veren birer mektup gönderdiği bildirildi. Annan, geçen aralıkta gönderdiği mektubunda, mayısta Kıbrıs Rum yönetiminde yapılacak parlamento seçimlerini beklediğini ve ardından yeni bir girişimde bulunacağını belirtti. Mektubu Annan’ın Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Misyon Şefi Michael Moller taraflara iletti.

İLGİNÇ DİYALOGLAR

Erdoğan’
ın Annan ile ünlü Belvedere Oteli’ndeki görüşmesi ilginç diyaloglara sahne oldu. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Kıbrıs konusu ve Türkiye’nin 10 maddelik yeni eylem planı görüşülürken, Erdoğan ile Annan arasında şu diyalog geçti:

Erdoğan: Dünya değişiyor, eskiden biz kötü adamdık, şimdi başkaları.

Annan: (Gülerek) Evet, eskiden Türkiye’nin çözüme karşı olduğu şeklinde bir görüntü vardı, şimdi durum değişti, Rumlar çözüme karşı çıkıyor. Bugünkü görüntü bu.

Erdoğan: Evet, bugüne kadar hep bizim çözüme karşı olduğumuz iddia edilirdi. Artık dünya kimin çözüm istediğini, kimin istemediğini görüyor. Biz çözümden yanayız. Adil ve kalıcı bir çözüm için de elimizden geleni yapacağız.

Annan: Sorunun çözümüne yönelik yapıcı bir plan hazırladığınızı görüyorum. Bunu üzerinde ciddiyetle çalışılacağından emin olabilirsiniz. Gerekli istişareleri, görüşmeleri yaptıktan sonra da en kısa zamanda size geri döneceğim.

Erdoğan: Biz hep bir adım önde olacağımızı söyledik. Bu kararlılığımızı sürdürüyoruz. Biz haklıyız. Attığımız bu adımlarla da bu konudaki haklılığımızı ortaya koyuyoruz.

Annan: Evet, Türkiye bugün haklı bir noktadadır. Türkiye’nin elide yine bugün güçlü durumda.

Pamuk konusu bitti

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Davos’ta bir araya geldiği yabancı gazetecilerin Pamuk davasıyla ilgili sorularına da "Orhan Pamuk konusu, ülkemizde bitmiş bir konudur" yanıtını verdi. Erdoğan, "Önyargılarla konunun üzerine gidilmesini doğru bulmuyorum. Bu konudaki yargı sürecini beklemek gerekiyordu. Yargı sürecinde de sonuç ortaya çıkmıştır. Şu anda böyle bir konu yoktur" dedi. Erdoğan, Türkiye’nin, Avusturya’nın dönem başkanlığı sırasında AB ile müzakerelere başlayacağını söyledi. Avusturya’nın başkanlığının süreci zayıflatmasının mümkün olmadığını belirten Erdoğan, "AB süreci normal istikamette devam ediyor" dedi.

Bazıları gibi kuş gribini gizlemedik

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Davos’ta Türkiye’yi etkileyen kuş gribiyle ilgili sorularla karşılaştı. Bir gazetecinin kuş gribi sorusuna "Herkesle konuşuyorsunuz ama kuşlarla konuşamıyorsunuz" diye başlaması üzerine Erdoğan, "Kuşlarla konuşmadığımızı kim söylüyor" diye espri yaptı. Türkiye’de, kuş gribi mücadelesinin dünyanın gözleri önünde şeffaf yapıldığını belirten Erdoğan, "Biz başka bazı ülkeler gibi gizlemedik" dedi. Erdoğan, Türkiye’de 1 milyon, Hollanda’da 28 milyon, Belçika’da da 14 milyon kanatlının itlaf edildiğini anımsattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!