Günün albümü: Elektronik müziğe ‘His’ nakli

Güncelleme Tarihi:

Günün albümü: Elektronik müziğe ‘His’ nakli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk house albümü ‘‘His’’, Mert Yücel'in imzasını taşıyor. 90'ların en popüler müzik türü olan dans müziğinin Türkiyeli yaratıcısıyla konuştuk.

Tek kişilik projesi ‘‘Mert Yücel Project’’ ile elektronik müzik alemine balıklama dalan Mert Yücel sadece yirmi iki yaşında. Albümündeki tüm müzik ve düzenlemeleri kendisi yapan Mert'e vokallerde Mask Grubu'ndan Ebru Kalabas eşlik etmiş. Albümün vokalli şarkıları ‘‘Sen Yoksun’’ ve ‘‘Son Bir Kez’’in sözlerini ise Levent Pekel yazmış.

‘‘His’’de house müziğin neşeli yüzünü temsil eden funky ve groovy altyapılarını kullanan Mert yaklaşık altı yıldır müzikle ilgileniyor. Kendi kendine piyano ve klavye çalmayı öğrenen Mert, albümünün büyük bir kısmını evde kendi aletleriyle kaydetmiş. Evde yüksek sesle müzik dinlediği için karakolluk olduğu üst kat komşusuna da büyük bir zevkle ilk albümünü armağan etmiş.

Ortaokul yıllarından beri house müzikle ilgilenen Mert, elinde albümünün demosuyla bir süre kendine uygun bir plak şirketi aramış. Türkiye'deki plak şirketlerinin house ve dans müziğine ticari olarak pek olumlu yaklaşmadığını söyleyen Mert sonunda aradığı şirketi bulmuş. Kod Müzik'ten Necati Tüfenk’in prodüktörlüğünde, ham demo üzerinde bir yıl kadar çalıştıktan sonra albüm ‘‘His’’ adıyla aynı şirketten çıkmış. ‘‘His’’ adı hem bildiğimiz his, hem de İngilizce'de ‘‘onun’’ anlamına geliyor.

Bilgisayar teknolojisini yoğun olarak kullanarak müzik yapan Mert, zaman zaman çeşitli kulüplerde DJ'lik performansı sergiliyor ama onun para kazanmak için icra ettiği asıl mesleği de siber alemle ilgili başka bir alanda. Önceleri video demonstrasyonları için soundtrack'ler ve reklamları müzikleri yapan Mert, şimdilerde bir bilgisayar şirketinde Web tasarımcılığı yapıyor.

Mert, kolayca tahmin edebileceğiniz gibi elektronik müziğin yaratıcılığı öldürdüğünü söyleyenlere kesinlikle katılmıyor. Tam tersine başka bir tür yaratıcılık ve zeká gerektirdiğini düşünüyor. Mert'in albümdeki ‘‘Haydi Dans Et’’ parçasına yedirdiği Yonca Evcimik vokali de bunun bir göstergesi. Mert, Evcimik'in tempolu bir şarkısındaki sesini bu parçaya montajlamış.

Mert Yücel çok istediği halde canlı bir konser performansı sergileyememiş. Çünkü bütün Türkiye'yi derinden etkileyen deprem yüzünden Eylül ayı ortalarında Maslak Parkorman'da yapılması düşünülen ‘‘Tekno Festivali’’ iptal edilmiş. Tabii festival kapsamındaki ‘‘Mert Yücel Project’’ de... Mert, her şeye rağmen Türkiye'de sayılarının çok olduğunu düşündüğü elektronik müzik severlere ulaşacağından umutlu. ‘‘Ben başarırsam eminim arkamdan çok kişi gelecek,’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!