Güngör'ün MHP'den ihraç davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Güngörün MHPden ihraç davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2001 00:00


MHP'den bir süre önce ihraç edilen İçel Milletvekili Ali Güngör'ün, MHP Müşterek Disiplin Kurulu'nun verdiği ''partiden ve gruptan kesin olarak ihracına'' ilişkin kararın iptali istemiyle açtığı davaya başlandı.

Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, davacı Ali Güngör, avukatları Mehmet Eroğlu ve Nail Karaaslan ile davalı MHP Genel Başkanlığı'nın avukatı Şevki Karagözoğlu katıldı.

Güngör'ün avukatlarının, dava dilekçelerini tekrar ettiklerini belirtmelerinin ardından söz alan avukat Karagözoğlu, mahkemeye, dava dilekçesine karşı beyanlarını içeren yanıt dilekçesini sundu.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN BOYUTLARINI AŞTI

Karagözoğlu'nun yanıt dilekçesinde, Güngör'ün MHP'den ihraç edilmesinin, ''yasama dokunulmazlığını ihlal ettiği'' gerekçesiyle yapılmış bir işlem olmadığı belirtilerek, Güngör'ün konuşmasında, düşünce ve ifade özgürlüğünün boyutlarını aştığı kaydedildi. Dilekçede, ''Ali Güngör konuşmasında, eleştiri boyutlarını kasten aşarak Genel Başkan Devlet Bahçeli ve partinin bakanlarına hakaret etmiştir'' denildi.

Bir siyasi parti içinde yer almanın doğal sonucu olarak, davranış ve tavırlarında tutarlı olması, partinin amaç ve ilkeleri doğrultusunda hareket etmesi gerekirken Güngör'ün, bunlara uymadığı savunulan dilekçede, ''Daha önceki tavır ve davranışlarındaki tutarsızlık ve uyumsuzluk hususlarında Güngör'ün dikkati, sözlü olarak çekilmiş, kendisine hoşgörüyle yaklaşılmıştır'' görüşüne yer verildi.

MHP'NİN İMAJI

Dilekçede, Güngör'ün davranışının MHP Müşterek Disiplin Kurulu'nun gerekçeli kararında, ''...medya ve kamuoyu önünde, demokratik ve medeni ölçülerden uzak, partinin gelişmesine mani olacak tarzda küçük düşürülmeye çalışıldığı, hakaretlere maruz bırakıldığı, MHP'nin Türk siyasi hayatında varoluş sebeplerinin aksine bir faaliyet içinde bulunduğu imajının yaratılmak istendiği...'' şeklinde yer aldığı ifade edilerek, bu nedenlerle Güngör'ün, parti ve gruptan ihraç edildiği belirtildi.

Yargıç Muammer Aydın, tarafların, sunacak başka delillerinin olmadığını ifade etmelerinin ardından, dosyanın incelemeye alındığını belirterek, duruşmayı erteledi.

YASAMA DOKUNULMAZLIĞI GEREKÇESİ

Dava dilekçesinde, Ali Güngör'ün, TBMM Genel Kurulu'nda 8 Aralık 2000 tarihinde, 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı şartla salıverilme ve cezaların ertelenmesine dair kanun tasarısının görüşülmesi sırasında görüşlerini ve oyunun rengini belli etmek için bir konuşma yaptığı anımsatılıyor.

Dilekçede, MHP Müşterek Disiplin Kurulu'nun, bu konuşması nedeniyle Güngör hakkında, 27 Ocak 2001 tarihinde MHP'den ve gruptan kesin olarak ihraç kararı verdiği hatırlatılarak, bu kararın Anayasa'nın, ''yasama dokunulmazlığını'' öngören 83. maddesine aykırı olduğu savunuluyor. Dilekçede, bu nedenle kararın iptali isteniyor. (Ankara/aa)




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!