Güngör Dilmen vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Güngör Dilmen vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2012 13:18

Türk Tiyatrosu’na unutulmaz eserler kazandıran Güngör Dilmen (82) saat 14:00 sularında İzmir’de hayata veda etti. Dilmen, İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde saat 15:00 de cenaze törenin ardından İzmir’de toprağa verilecek.

Haberin Devamı

Türk tiyatrosuna Midas’ın Kulakları, Kurban, Deli Dumrul, Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını gibi bir çok oyun kazandıran Dilmen’in geçirdiği bir bağırsak operasyonundan sonra yaklaşık 2 aydır İzmir’de özel bir hastanede yoğun bakımda tedavi gören usta yazar yaşam mücadelesini kaybetti.

Güngör Dilmen’in cenazesi, bugün İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde saat 15.00’te yapılacak törenin ardından Alpaslan Beşikçioğlu Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakip Karşıyaka Doğançay Mezarlığı’na defnedilecek.

İstanbul Şehir Tiyatroları'nda yönetmen yardımcılığı ve dramaturgluk yapan Dilmen'in 1959'da Sinema - Tiyatro Dergisi’nin açtığı yarışmada, yazdığı tek perdelik oyun Midas'ın Kulakları ile birincilik ödülünü kazanan Dilmen’in film senaryoları ve pek çok ödülü de bulunuyor.

Haberin Devamı

BAKAN GÜNAY'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, tiyatro ve operanın iki usta ismi Güngör Dilmen ve Sabahattin Kalender’in aynı güne denk gelen vefatlarının derin üzüntüsü içerisinde olduğunu belirtti.

Güngör Dilmen ve Sabahattin Kalender’in vefatı dolayısıyla mesaj yayımlayan Günay, şunları kaydetti: “Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını, Ben Anadolu gibi önemli eserleri kaleme alan Dilmen ile Nasrettin Hoca ve Cem Sultan gibi eserlerin bestelerine imza atan Kalender, kültürümüze kazandırdıkları eşsiz eserlerle daima saygıyla anılacaktır.”

GÜNGÖR DİLMEN KİMDİR?

Güngör Dilmen, 1960 yılında İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Klasik Filoloji Bölümünü bitirdi. Öğrencilik yıllarında geçici işlerde çalıştı. Fakülteden mezun olduktan sonra Tel-Aviv ve Atina'ya gitti; tiyatro alanında incelemeler yaptı. Sonra ABD'nin Yale ve Washington Üniversitesinde tiyatro üzerine eğitim gördü (1961-1964). İstanbul Şehir Tiyatrosunda ve İstanbul Radyosunda çalıştı. İngiltere'de Durham Üniversitesinde Doğu Dilleri okutmanı (1971), Eskişehir Anadolu Üniversitesinde öğretim görevlisi (1982) oldu. İlk yazılarında Güngör Kalyoncu imzasını kullandı.

İlk şiiri 1956'da Yücel dergisinde çıktı. Sinema-Tiyatro Dergisi'nin açtığı bir perdelik oyun yarışmasında Midas'ın Kulakları adlı oyunuyla ödül alınca sesini duyurdu.

Oyunları: Canlı Maymun Lokantası (1964), Midas'ın Kulakları (1965), Kurban, (1967), İttihat ve Terakki (1969), Ak Tanrılar (1976), Üç Oyun: Midas'ın Kulakları, Midas'ın Altınları, Midas'ın Kördüğümü (1978), Bağdat Hatun (1982), Hasan Sabbah (1983), Aşkımız Aksaray'ın En Büyük Yangını (1988), Hakimiyet-i Milliye Aşevi (1991), Avcı Kavkap, Ayak Parmakları, Küpçü Hamit, Montezuma, Akad'ın Yayı, Anzavur, Deli Dumrul, Ben Anadolu, İnsan ve Devlet, Toplu Oyunlar (5 cilt, 1993-2000).

Haberin Devamı

ÖDÜLLERİ

Sinema - Tiyatro Dergisi, 1959, Birincilik ödülü, Midas'ın Kulakları
Halkevleri Genel Merkezi, 1963, Şinasi Efendi Tiyatro Ödülü, Canlı Maymun Lokantası
İlhan İskender Armağanı, 1967, Kurban
Yunus Nadi Armağanı, 1970, Anzavur
Türk Dil Kurumu Ödülü, 1975, Ak Tanrılar
Muhsin Ertuğrul Oyun Ödülü, 1979, Deli Dumrul
Enka Sanat Ödülleri, 1984, Devlet Ve İnsan
Uluslararası Endüstri ve Ticaret Bankası Tiyatro Oyunu Yarışması, 1984, Birincilik, Ben Anadolu: Söylenceden Gerçeğe
Ulvi Uraz Tiyatro Ödülü, 1986, Ben Anadolu: Söylenceden Gerçeğe
İş Bankası Tiyatro Büyük Ödülü, 1988, Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını
İsmet Küntay Ödülü, 1990, Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını
Kültür Bakanlığı Ödülü, 1990, Troya İçinde Vurdular Beni

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!