Güney Amerika’ya kaç

Güncelleme Tarihi:

Güney Amerika’ya kaç
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2013 00:00

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD’nin dünyayı dinlediğini kanıtlayan belgeleri sızdıran Edward J. Snowden’a akıl verdi: “Güney Amerika’ya kaç.”

Haberin Devamı

LİSEYİ dışarıdan bitiren, dijital güvenlik sistemleri üzerinde uzmanlaşınca Hawaii’deki Booz Allen Hamilton adlı firmada ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) için “taşeron casusluk” yapan Edward Snowden (29), Obama Yönetimi’nin PRISM programıyla tüm dünyada telefon kayıtları ve interneti dinlediğini kanıtlayan belgeleri medyaya sızdırmıştı. 1 Mayıs’ta Hawaii’yi terkedip 20 Mayıs’ta Çin’e bağlı özerk bir yönetim olan Hong Kong’a yerleştiği daha önce açıklanan Snowden dün kayıplara karıştı.


10 YILDA ÇOK GELİŞTİLER


ABD ile suçlu iade anlaşması bulunan Hong Kong’un “Git” dediği Snowden’ı, Avrupa’ya ulaşabilmesi halinde İzlanda’nın kabul edebileceği bildirilmişti. ABD’nin iadesini istediği, taciz iddiaları nedeniyle İsveç’te aranan ve bu yüzden Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde bir yıldır mahsur olan WikiLeaks’in Avustralyalı kurucusu Assange ise “Latin Amerika son 10 yılda çok gelişti. İnsan haklarına sahip çıktığını ve sığınma geleneğini sürdürdüğünü gösterdi” dedi.

Güney Amerika’ya kaç


AB LİDERLERİ AYAKLANDI

Snowden, Hong Kong’da Güney Amerika ülkelerinden birine ait bir diplomatik temsilciliğe sığınmış olabilir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov da “İltica talebinde bulunursa gözden geçiririz” dedi. Avrupa Birliği lideri Obama Yönetimi’nden açıklama bekliyor. ABD ile işbirliği yaptıkları gizli belgelerde yazan Google, Apple, Facebook ve Microsoft gibi internet devleri zor durumda. ABD’de
başlayan asıl tartışma ise Snowden’ı işe alan Booz Allen Hamilton ve benzeri şirketler. Booz Allen dün yaptığı açıklamada Snowden’ın 122 bin dolar yıllık maaşla, üç aydan kısa bir süredir şirkette çalıştığını ve önceki gün itibariyle sözleşmesinin feshedildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Taşeron ajanlar

ABD ordusunun yurtdışı operasyonlarını kısmen Blackwater’a devretmesi gibi, devletin istihbarat örgütleri de özellikle internet konusunda uzman özel güvenlik şirketlerinden yardım alıyor. 500 bini aşkın “taşeron casus” ABD istihbaratının gizli bilgi havuzuna erişebiliyor. Ayrıca Bush Yönetimi’nde olduğu gibi Obama Yönetimi’nde de Booz Allen Hamilton şirketi kökenli olup yönetimde üst düzeyde yer alan isimler bulunuyor. Son olarak şirket, ABD Savunma Bakanlığı ile en az 5 milyar dolarlık işbirliği anlaşması yapmış.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!