Güneş Tutulması ne zaman? Parçalı Güneş tutulması nedir?

Güncelleme Tarihi:

Güneş Tutulması ne zaman Parçalı Güneş tutulması nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2018 13:09

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Kanlı Ay tutulması ardından gözler Güneş tutulmasına çevrildi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi’nin yayımladığı takvime göre yılın üçüncü Güneş tutulması, ağustos ayında izlenecek. Peki, Güneş Tutulması ne zaman? Parçalı Güneşi tutulması ne zaman?

Haberin Devamı

TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin hazırladığı 2018 Gök Olayları Yıllığı'na göre bu yıl 3 Güneş ve 2 Ay tutulması bulunuyor. Yılın ilk Güneş tutulması, 15 Şubat'ta gerçekleşmiş, Güney Amerika'nın güneyinden gözlenebilen bu tutulmada Ay, Güneş'in yüzde 60'ını örtmüştü. 13 Temmuz'daki ikinci tutulma ise Parçalı Güneş tutulması şeklindeydi. Peki, üçüncü Güneş Tutulması ne zaman?

Yılın son tutulması ise 11 Ağustos'ta Parçalı Güneş tutulması olacak. Kanada'nın en kuzeyi, Grönland, İzlanda, İskandinavya, Rusya ve Kazakistan'ın büyük bir kısmı, Moğolistan ve Çin'in büyük bölümünden izlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 08.02-11.30 arasında gerçekleşecek. Ülkemizden görülemeyecek olan bu tutulmada ay, güneşin yüzde 75'ini örtecek.

PARÇALI GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Haberin Devamı

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Parçalı Güneş tutulması, Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.

Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.

BAKMADAN GEÇME!