Güneş tutulması için 500 bin gözlük

Güncelleme Tarihi:

Güneş tutulması için 500 bin gözlük
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 10:31

Antalya'ya, 29 Martta gerçekleşecek güneş tutulmasının izlenmesi için 500 bin özel yapım gözlük getirildi.

Güneş tutulmasının en iyi şekilde izleneceği yayda bulunan Antalya'da hazırlıklar sürüyor.

Gözlük firması yetkilisi Optisyen Nazif Eken, tam güneş tutulmasının en iyi izleneceği Antalya'ya, 29 Martta binlerce yerli ve yabancı turistin geleceğini belirtti. Bu olayın heyecanının göz sağlığını unutturmaması gerektiğini vurgulayan Eken, güneşin tutulma anının sağlıklı bir şekilde gözlemlenebilmesi amacıyla, Almanya'dan özel yapım gözlük getirdiklerini söyledi.

Eken, şunları kaydetti:

“Tutulma anında güneşin yüzde 99'luk bölümü örtülse bile, geriye kalan yüzde 1'lik bölüm, 10 bin kat dolunay gücündedir. Tutulmanın yaşanacağı gün Türkiye'de milyonlarca insan mutlaka güneşe bakacaktır ama tutulmanın heyecanıyla farkında olmaksızın, hatta hiç acı çekmeksizin gözlerinde kalıcı hasarlara yol açabilirler. Almanya'da özel olarak üretilen bu gözlüklerin en önemli özelliği 1/100.000 ölçekli geçirgenliğe sahip olmasıdır. Bu çok önemlidir, çünkü UV ışınları gözlerimizi kör olma noktasına getirebiliyor. Gözlüğün üzerindeki filtrelerin özelliği, UV ışınlarını tamamen etkisiz hale getirmesi ve gözümüze gelen zararlı ışınlardan bizi korumasıdır.”

Bazı vatandaşların röntgen filmi, isli cam ve bunun gibi nesneler kullanarak, bilinçsizce güneş tutulması olayı izlediklerini de belirten Eken, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu amaçla üretilmiş özel filtreler kullanılmaksızın güneşe çıplak gözle veya başka yöntemlerle bakmak körlüğe neden olabilir. Bu konuda Antalya Valiliği çok titiz davranıyor. Şu an bütün ilköğretim ve orta öğretim kurumlarında öğrencilere 1 YTL'ye bu gözlükleri satıyoruz. Yakında mağazalarda da çok uygun fiyatlarda satışı yapılacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!