Güneş Sistemi’ne benzeyen yeni bir sistem bulundu

Güncelleme Tarihi:

Güneş Sistemi’ne benzeyen yeni bir sistem bulundu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2002 01:39

Amerikalı gökbilimciler, bizim Güneş Sistemi'ne çok benzeyen bir yıldız sistemi keşfettiler. Yeni yıldız sisteminde Jüpiter'in benzeri bir büyük gaz topu bulunuyor.

Bilim adamları, yeni sistemde Dünya’ya benzer bir gezegenin bulunabileceğini de söylediler.

Washington Carnegie Institution uzmanlarından Paul Butler, NASA merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘‘Gökbilim tarihinde ilk kez bizim güneşimize benzer bir yıldızın yörüngesinde dönen ve Jüpiter'e benzediğine inanılan bir gaz topu keşfedildi’’ dedi.

Araştırmaya katılan California Berkeley Üniversitesi'nden Geoffrey Marcy de yeni keşfedilen Jüpiter'e benzer gezegenin dünyadan çıplak gözle görülebilen Yengeç Takımyıldızı içindeki ‘‘55 Cancri’’ adlı yıldızın yörüngesinde döndüğünü ve 3. sırada bulunduğunun sanıldığını belirtti.

Yıldızın yaklaşık 5 milyar yaşında ve güneşle aynı boyutta olduğunu söyleyen gökbilimciler, yeni keşfedilen gezegenin Jüpiter'e benzer bir yörüngede döndüğünü kaydettiler. Yeni yıldız sisteminin keşfinin California'daki Lick Gözlemevi'nde 15 yıldır süren çalışmaların ürünü olduğunu belirten bilim adamları, son 15 yılda bizim güneş sistemimiz dışında yıldızların yörüngesinde bulunan 90'dan fazla gezegen keşfedildiğini, ancak hiçbirinin yeni bulunan yıldız sistemi kadar bizimkine benzerlik göstermediğini anlattılar. Gözlemevinde elde edilen görüntülerin http://www.jpl.nasa.gov/images/newplanets internet adresinde görülebileceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!