GüneÅŸ Patlaması Kuzey Işıkları’nı harekete geçirdi

Güncelleme Tarihi:

Güneş Patlaması Kuzey Işıkları’nı harekete geçirdi
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 25, 2012 09:12

Kutup bölgelerinde geceleri görülen ve hareketli ışık oyunlarıyla gökyüzünde büyülü görüntüler oluşturan "aurora"lar (kutup ışıkları) bu yıl Kuzey İngiltere-İskoçya ve İrlanda'dan da izleniyor.

Haberin Devamı

11 yıllık Güneş döngüsünün en yoğun zamanlarında, dünyanın manyetik alanıyla Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonuncu ortaya çıkan kutup ışıkları, Güney ve Kuzey kutuplarına yakın bölgelerde görülüyor ve özellikle fotoğraf meraklıları tarafından heyecanla bekleniyor.

 

Ä°ngiliz Astronomi DerneÄŸi'nin Aurora Dairesi Müdürü Ken Kennedy,ÂLatince'den "tan-fecir ışığı" manasına da gelen aurora'nın birkaç gün daha izlenebileceÄŸini belirti.

 

MUHTEÅžEM BÄ°R DOÄžA OLAYI / FOTO ANALÄ°Z

 

Atmosferin iyonosfer (veya termosfer) tabakasında 80 km yükseltiden yukarıda meydana gelen atom çarpışmalarının görüntüsü "aourora borealis" (Kuzey Kutup Işıkları) , güney yarımkürede de Antarktika-Güney Kutbu yakınında yine Latince "auorora australis" (Güney Kutup Işıkları) olarak görülüyor.

Haberin Devamı

 

Kuzey yarımküre binlerce yıldır daha meskun olduğundan bu doğa olayı Kuzey Işıkları olarak günümüze ulaştı.

 

GÜNEŞ PATLAMASI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / WEB TV

 

ABD'nin Colorado eyaletindeki "Okyanus-Atmosfer Dairesi"nin Uzay Hava Tahminleri Merkezi, Dünya'ya 150 milyon km uzaklıktaki Güneş'teki patlamalar ve fırtınaların Kuzey Işıkları'nı daha güneye kaydırdığını bildirdi.

 

HAVAYOLLARI UÇUŞLARI İPTAL ETTİ

Amerikan Delta havayolları, Güneş'teki şiddetli patlamaların uydu iletişimini olumsuz etkileme olasılığı dolayısıyla Asya ile ABD arasındaki uçuşların bazılarının rotalarını değiştirmek zorunda kaldı.


Şirket sözcüsü, Hong Kong, Şangay ve Seul uçuşlarının Güneş'teki patlamaların başladığı Pazar gününden bu yana daha güneydeki bir rota üzerinden yapıldığını belirtti.


Amerikan Ulusal Okyanuslar ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in merkezinin yakınlarında pazar günü başlayan patlamaların Dünya yönünde bugüne kadar proton parçacıkları fırlatacağı uyarısında bulundu.

       Â

ALTI YILIN EN ŞİDDETLİ FIRTINASI

Güneş'te son altı yılın en şiddetli fırtınası dün kaydedildi. Colorado'daki Uzay Hava Tahminleri Merkezi, şiddetli patlamaların meydana geldiği Güneş ışınımının (radyasyon) iletişim sistemlerini ve elektrik sistemini etkileyebileceği uyarısında bulundu.

 

Haberin Devamı

Merkez, Pazar günü TSİ 06.00'da Güneş'te patlama kaydettiklerini ve patlamanın neden olduğu radyasyonun yaklaşık bir saat sonra Dünya'ya ulaştığını bildirdi.

 

Güneş'te patlamaların Çarşamba gününe kadar sürmesinin beklendiği bildirilmişti.

 

Güneş'teki son şiddetli fırtına, Mayıs 2005'te kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!