Güler: Elektrik kesintisi olmayacak

Güncelleme Tarihi:

Güler: Elektrik kesintisi olmayacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2007 18:17

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, sıcaklar nedeniyle elektrik tüketiminin aşırı arttığını, ancak üretimin tüketimi karşıladığını belirterek, “Elektrik kesintisi olmayacak” dedi.

Meclis Şeref Holünde oluşturulan kayıt bürosuna gelen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, basın mensuplarının elektrik tüketiminin artması nedeniyle herhangi bir elektrik kesintisi olup olmayacağı yönündeki sorularını yanıtladı.
Şu anda son 78 yılın en sıcak yazının yaşandığını, Avrupa'da bazı ülkelerin kırmızı alarma bile geçtiğini anlatan Güler, şöyle konuştu:
“Bazı bölgelerde elektrikte tüketim artışı tahminlerimizin çok çok üstünde oldu. Türkiye'de son 2 aydaki öngördüğümüz tüketim artışı ortalaması yüzde 7-8 idi. Fakat bazı bölgelerimizde tüketim artışı tahminlerin çok çok üstünde oldu. Örneğin Antalya'da son 2 aydaki tüketim artışı yüzde 44 seviyelerine ulaştı. Aşırı sıcaklar nedeniyle klimalar devreye girince inanılmaz bir artış meydana geldi. Antalya'nın altyapısını yüzde 109 artırdık. TEDAŞ'ın Antalya'ya yaptığı yatırım İstanbul'dan daha fazla oldu. Yani altyapımız çok şükür sağlam olduğu için tüketimi karşılayabiliyoruz, bir sıkıntı yok.”
Bakan Güler, bu şartlar altında elektrik herhangi bir kesinti beklemediklerini vurguladı.

“SULARI İDARELERİ KULLANMAMIZ GEREKİYOR”

Bakan Güler, aşırı sıcakların üretim santrallerini de etkilediğini, özel sektörün doğal gaz santralleri dahil santrallerde verim düşüşü meydana geldiğini de söyledi.
Bu şartlar altında su kaynaklarını da çok iyi kullanmak gerektiğine işaret eden Güler, “Biz daha önceden planlamasını yapmıştık. Özellikle bugünleri düşünerek barajların suyunu sona bırakmıştık. Daha çok kömür ve doğal gaz santralleriyle üretimi karşıladık. Şimdi suyu da kullanıyoruz” diye konuştu.

SULAMA YATIRIMLARI ÖZEL SEKTÖRE AÇILIYOR

Sulama yatırımlarıyla ilgili modelleri de hazırladıklarını anlatan Güler, 2023 yılına kadar büyük, küçük tüm su kaynaklarını sonuna kadar kullanma hedefini 2013 yılına çektiklerini söyledi.
2007'nin sulama yatırımları açısından çok önemli bir yıl olacağını kaydeden Güler, tıpkı yenilenebilir enerjide olduğu gibi sulamada da “su kullanım hakkını özel sektöre açacaklarını” açıkladı.
Güler, “Bununla ilgili bir yarışma açarak en uygun teklifi veren özel şirkete süratli bir şekilde hem yarım kalan yatırımları, hem de başlamamış yatırımları vereceğiz. Böylece hem kamunun yükünü azaltacağız, hem de yatırımları hızlandırmış olacağız” diye konuştu.

“KYOTO PROTOKOLÜNE OLUMLU BAKIYORUZ”

Küresel ısınmada Türkiye olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını belirten Güler, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası tek çerçeve olan Kyoto Protokolüne olumlu baktıklarını bildirdi.
Bakan Güler, “Şu anda etüt ediyoruz ve yatırımlarımızı engellemeyecek şekilde Kyoto Protokolüne olumlu bakıyoruz” dedi.

“MOBİL SANTRALLERİ KULLANABİLECEĞİZ”

Samsun'da bulunan mobil santrallerin çalışmaya başlayacağını doğrulayan Güler, “Çevre ile ilgili sorunlar halloldu, hatta standartların üzerine çıkarıldı, ihtiyaç olduğunda mobil santralleri kullanabileceğiz. Sorunların hepsi düzeltildi, gerekli çalışmalar yapıldı, onlar da bizim kaynağımız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!