Gülen'i savundu

Güncelleme Tarihi:

Güleni savundu
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

MGK'da, Fethullah Gülen'in orduya sızma girişiminden ve çeşitli faaliyetlerinden rahatsızlık duyduklarını söyleyen komutanlara Başbakan Yardımcısı Ecevit karşı çıktı. Ecevit, ‘‘Siz, Gülen'in geçmişinden yola çıkarak bu kanıya varıyorsunuz. Kendisini tanısanız bunları söylemezdiniz. İnsanlar değişip gelişebilir’’ dedi.

Milli Güvenlik Kurulu'nun önceki akşamki toplantısında, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile komutanlar arasında, cemaat lideri Fethullah Gülen'in, irticaya destek olup olmadığı konusunda anlaşmazlık yaşandı. Ecevit, Gülen'i müdafa ederken, hakkındaki görüşlere karşı çıktı ve ‘‘Kendisini tanısanız bunları söylemezdiniz. İnsanlar değişebilir, gelişebilir’’ dedi.

MGK toplantısında, asker üyeler Fethullah Gülen ile ilgili endişelerini dile getirirken, bu cemaatin devlet yanlısı görüntüsü altında, laik cumhuriyete karşı ilerde önemli bir tehlike odağı olacağını vurguladılar.

MGK'ya sunulan rapor ve Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan verilerden de yararlanan komutanlar, devrim yasalarının tekke ve zaviyelerin çalışmasını yasakladığını ve bu yönde faaliyet gösterenlere karşı alınması gereken tedbirlerin de yasalarda bulunduğuna dikkat çektiler. Komutanlar, Gülen'in birçok ülkede okullar açtığını, sermayesinin uluslararası boyuta ulaştığını, cemaate ait vakıflarda kendi görüşleri doğrultusunda öğrenci yetiştirdiklerini belirttiler. Komutanlar, bu cemaatin özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızma girişimlerinden duydukları kaygıları belirttiler. Gülen cemaatinin, polis içinde büyük bir hakimiyet kazandığını bazı verilerle ortaya koyan komutanlar, ‘‘Bu insanlar hoşgörüyle karşılanmamalı’’ dediler.

Komutanların bu görüşleri ise toplantıda tartışma yarattı. Gülen ile yakınlığı bulunan ve geçmişte de hakkında övücü sözler söyleyen Ecevit, bu görüşlere katılmadığını belirtti. Ecevit, Gülen'le dostluğunun bulunduğunu söyleyerek, kendisini rejim için bir tehlike olarak görmediğini vurguladı. Ecevit, ‘‘Siz Fethullah Gülen'in geçmişinden yola çıkarak bu kanılara varıyorsunuz. İnsanlar değişip, gelişebilir’’ diyerek, komutanların görüşlerine karşı çıktı. Ecevit, komutanların Gülen'i daha yakından tanımaları halinde görüşlerinde değişiklik olacağını da ileri sürdü. Ancak komutanlar, Ecevit'in düşüncelerine destek vermeyip, Gülen'in rejim için ilerde tehlike oluşturacağı ısrarından geri adım atmadılar.

Gülen konusunda MGK'nın diğer sivil üyeleri hiçbir yorumda bulunmazken, Başbakan Mesut Yılmaz da zaman zaman Ecevit'e yakın görüşler dile getirdi. Yılmaz, özellikle raporda Gülen'e dönük sert ifadelere karşı çıkıp, aynı üslupla bu görüşleri eleştirdi. Yılmaz daha sonra, üslubundan kaynaklanan sıkıntılı havayı dağıtmaya çalıştı. Sonuçta, yayınlanan bildiriye, ‘rejime dönük faaliyetlerin hoşgörü ile karşılanmaması ve bu kişilerin cesaretlendirilmemesi’ görüşü konularak bir orta yol bulundu.

Yılmaz'ın toplantıda, okullarda türban yasağı ile ilgili uygulama konusunda da zaman zaman sert çıkışları oldu. Yılmaz, türban konusunun daha fazla kaşınmaması ve bunun zaman içinde bir çözüm şekline oturtulmasını istedi. Toplantıda türban konusundaki kararın rektörlere bırakılması yönünde bir görüş hâkim olurken, ‘fazla kırıp dökmeden, ancak taviz vermeden’ yasağın uygulanması kararına da varıldı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!