Güle güle Fosforlu Cevriye

Güncelleme Tarihi:

Güle güle Fosforlu Cevriye
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl 50. sanat yılını kutlayan Türk sinemasının büyük yıldızı Neriman Köksal kansere yenik düştü Türk sinemasının en sevilen vamp kadını, yılların oyuncu Neriman Köksal, önceki akşam kansere yenildi. 72 yaşındaki sanatçı, yaklaşık bir buçuk haftadır yattığı Ermeni Surp Agop Hastanesi'nde vefat etti. Bir yıldır göğüs kanseri ile mücadele eden Neriman Köksal, buna solunum yetmezliği de eklenince, konuşma ve beslenme problemleri çekmeye başlamış ve durumu iyice ağırlaşmıştı.

Türk sinemasını, ‘‘sinema’’ yapan unutulmazlar arasında her zaman özel bir yeri bulunan Neriman Köksal, tüm müdahalelere rağmen önceki gün Surp Agop hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Köksal, artık ardında bıraktığı 400'ü aşkın filmle sinemamızın ölümsüz isimleri arasında anılacak.

Çetin Karamanbey tarafından keşfedilip ‘‘Çete’’ filmindeki Rus prensesi rolüyle sinemaya adım atan ve ‘‘Fosforlu Cevriye’’ filmiyle şöhretin zirvesine ulaşan Neriman Köksal, son olarak TRT'de yayınlanan ‘‘Bizim Mahalle’’ dizisinde oynuyordu. Köksal için bugün önce rol aldığı dizinin çekildiği Emirgan'da bir tören düzenlenecek. Sanatçının naaşı, daha sonra başta 7 yıldır birlikte çalıştığı Yağmur Ajans'ın sahibi Osman Yağmurdereli ve dizide eşini canlandıran usta tiyatro oyuncusu Üstün Asutay olmak üzere tüm çalışma arkadaşları ve sevenleri tarafından Şişli Camii'ne götürülecek. Neriman Köksal'ın cenaze namazı öğle namazının ardından kılınacak.

Asıl adı Hatice Kökçü olan Neriman Köksal, 1928 İstanbul Rami doğumluydu. Arnavut kökenli olan sanatçının çocukluğu Feriköy'de geçti. Soyadını açıklamadığı ilk aşkı Hikmet, ünlü yönetmen Nevzat Pesen ve kuaför Kemal Küpçü'yle aşk yaşadı. Yeşilçam'ın iki dev oyuncusu, İzzet Günay ve Orhan Günşiray'la evlenmesi söz konusuydu, ama ikisiyle de evlenemedi ve yalnız yaşamayı tercih etti. Neriman Köksal, Şişli Meydanı'ndaki Abide apartmanında yaşıyordu. Köksal, son olarak yeğeninin 7 yaşındaki kızını evlat edinmişti.

Başlıca filmleri

Çete, Hürriyet Şarkısı, Katil, Cingöz Recai, İki Ateş Arasında, İstanbul Canavarı, Oyuncu Kız, Hayatımı Mahveden Kadın, Tuzak Oteli, Dişi Canavar,Çoban Aşkı, Hayırsız Evlat, Erkek Fatma, Fosforlu Cevriye, Şahane Kadın, Naylon Leyla, Çam Sakızı, Fosforlu Oyuna Gelmez, Lekeli Aşk, Son Tren, Şeker Gibi Kızlar, Çalıkuşu, Ölüm Busesi, Ağlayan kadın, Kızım Duymasın, Yedi evlat İki Damat, Güler misin Ağlar mısın, Aldırma Gönül, Ali Baba'nın Çiftliği.

Onunla oynamak en büyük onur

NE DEDİLER

İSTEMİHAN TALAY Kültür Bakanı İstemihan Talay, Neriman Köksal'ın vefatı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayımladı. Talay, sanatçının vefatından duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdiği mesajında, şunları söyledi: ‘‘Uzun sanat yaşamı boyunca gerçekleştirdiği başarılı çalışmalar ile Türk halkının sevgisini kazanan değerli sanatçı Neriman Köksal, inanıyorum ki örnek bir sanatçı olarak yeni nesillere ışık tutacaktır. Türk sinemasının efsane ismi merhum Köksal'a Allah'tan rahmet, kederli ailesine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı dilerim.’’

ÜSTÜN ASUTAY: Yedi yıldır aynı dizide karı kocayı oynuyorduk. Haftada 4 günümüz beraber geçiyordu. Böyle bir şeyin olduğuna inanamıyorum. Konuşamıyorum bile. En acısı da Neriman'ı kaybettiğimiz gün benim doğum günüm. Arkadaşlar tiyatroda kutlama hazırlamışlardı, böyle acı tesadüflü bir kutlama kimseye nasip olmasın.

OSMAN YAĞMURDERELİ: Benim için ne büyük bir onur ki, 7 yıl boyunca Neriman Köksal'la çalıştım. Onunla çalışan son yapımcı benim. Kendisi aynı zamanda çok iyi dostumdu, dertleşirdik. Neriman Köksal'ın vefatıyla hayatımın çok önemli bir bölümü karardı.

YUSUF SEZGİN: Çok sevdiğimiz bir ablamızı kaybettik. Rahatsızlığı sebebiyle ıstırap içindeydi. Beraber çok film yapmıştık. Neşeli, candan, saygılı bir insandı. Çok üzgünüz. Allah'tan rahmet diliyorum.

SİBEL YÖRÜKOĞLU: Neriman Köksal gibi bir sanatçıyla çalışmak şansına sahip olduğum için çok mutluyum. Onu kaybetmek ise büyük bir acı. Neriman Köksal sanatıyla da insanlığıyla da asla unutulmayacak bir isim.

GAFFUR UZUNER: Çok üzgünüz. Türkiye değerli bir sanatçısını kaybetti. Türk sinemasının ve Türk halkının başı sağolsun.

Son büyük röportajını Hürriyet'e vermişti

Neriman Köksal son büyük röportajını arkadaşımız Yener Süsoy'la yapmıştı. Köksal’ın Hürriyet Gazetesi'nde 8 ve 9 Mart 1999 tarihlerinde iki gün yayımlanan röportajında Yener Süsoy'a yaptığı bazı açıklamalar şöyle:

Ben erkek gibi yetiştim, hep erkeklerle oynadım.

Nevzat Pesen'den birkaç defa hamile kaldım ama aldırdım.

Ben kabadayı bir kadınım. Hayatımda mesuliyet sahibi bir erkeğe rastlamadım.

Eskiden filmlerdeki öpüşmelerde şimdiki gibi dudaklar ağzın içinde emilmezdi.

Elimde tesbihim olmadan film, televizyon seyredemem. Her çantamda mutlaka bir tesbih vardır.

Hayatımda hiç bikini giymedim. Ben Arnavut kızıyım, bizde göbek gözükmez.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!