Gül yineledi: ABD stratejik ortak

Güncelleme Tarihi:

Gül yineledi: ABD stratejik ortak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2005 14:59

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Ankara ziyaretinde iki ülkenin stratejik ortaklığının karşılıklı olarak teyid edildiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Lübnan gezisi dönüşü Kayseri'de ABD basınında Türkiye'ye yönelik eleştirileri değerlendirdi. Gül, ''Türk-ABD ilişkileri geçmişe dayanır. 60 yıllık bir müttefikliğe dayanır. Zor şartlarda bu müttefiklik devam etmiştir. Türkiye ve ABD buna dikkat ediyor'' dedi.

 

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bakan olduktan sonra yurtdışına yaptığı ilk gezi turunda Türkiye'ye uğradığını anımsatan Gül, ''bütün ilişkilerimizi, bölgesel meseleleri, uluslararası olayları hep beraber tekrar gözden geçirdik” dedi.

 

“ABD, KKTC İÇİN İLK ADIMI ATTI”

 

Haberin Devamı

Rice ile yaptıkları görüşmelerde stratejik ortaklığın tekrar karşılıklı olarak teyid edildiğini hatırlatan Dışişleri Bakanı Gül, ABD’nın KKTC'in izolasyonuna son verme yönünde adımlar atmaya başladığını söyledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne giden ABD iş heyetini gerçekten takdir ettiklerini vurgulayan Gül, “ümit ediyoruz ki oradaki incelemeler neticeye ulaşacaktır, yatırımlar yapılacaktır ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ekonomik izolasyonu da bu şekilde sona erecektir'' dedi.

 

LÜBNAN ZİYARETİ

 

Gül, Lübnan ziyaretine ilişkin bir soru üzerine, eski Başbakan Refik Hariri'nin cenazesine gitmek istediğini, ancak devlet cenazesi olmadığı için istişare yaparak “cenazeden sonra gitmenin daha doğru olduğuna” karar verdiklerini kaydetti.
  
Birçok önemli devlet adamının da bu şekilde yaptığını belirten Gül, şöyle devam etti:
  
“Dün öğleden sonraki programımız zaten boştu, boş bırakmıştık. Üzücü bir olay. Hariri, Ortadoğu'nun yetiştirdiği çok önemli insanlardan biriydi. Ayrıca, Türk dostuydu, Türkiye dostuydu. Hem benimle hem de sayın başbakanla şahıs olarak dostluğu vardı. Dolayısıyla başsağlığı ziyaretinde bulunduk. Herhangi, acil, gizli bir ziyaret değildi.”
  
"TÜRKİYE HASTA ADAM BENZETMESİ"NE YANIT

 

Haberin Devamı

Gazetecilerin, Amerikan The Wall Street Journal gazetesinin “Türkiye'yi hasta adama” benzetmesini nasıl değerlendirdiklerini sormaları üzerine, Gül şöyle dedi:
  
“ABD'de de Türkiye'de de demokrasi vardır, serbest basın vardır. Serbest basın içinde herkes fikirlerini Türkiye'de olduğu gibi nasıl yazıyorsa orada da yazanlar vardır. Bunlar bizi ilgilendirmez. ABD yönetimini de ilgilendirmez. Türkiye'de yazılanlar da bizi, hükümetimizi ilgilendirmez. Herkes düşüncelerini, fikirlerini açık açık söyleyebilir. Bunlar hoşumuza gidebilir, hoşumuza gitmeyebilir. Biz de yazılanlarda onların hoşuna gitmeyebilir. Önemli olan şu, Türk-ABD ilişkileri çok geçmişe dayanır. 60 yıllık müttefiklik ilişkisi vardır. Zor şartlar altında bu müttefiklik devam etmiştir. Bugün de bu müttefiklik devam etmiştir. Hükümet olarak buna önem veriyoruz. ABD'de buna önem veriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!