Gül ve Straw'ın Kıbrıs görüş birliği

Güncelleme Tarihi:

Gül ve Strawın Kıbrıs görüş birliği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 15:46

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un KKTC'ye yaptığı ziyaretin, kendisinin cesaretini gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile Dışişleri Konutu'nda bir araya gelen Gül, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Straw ile çok verimli bir çalışma yemeği yediklerini kaydetti.

Görüşmede, bölgeyle ilgili çeşitli siyasi konularla Kıbrıs konusunu detaylı şekilde ele alma fırsatını bulduklarını belirten Gül, Irak ve nükleer meselelere ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını da söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw'un KKTC'ye yaptığı ziyarete de değinen Gül, “Straw'un KKTC'ye yaptığı ziyaret, çok büyük bir takdirle karşılanmıştır, gerçekten kendisinin cesaretini de göstermiştir. Birçok eleştiriler olmuştur ama doğrusunu yaptığına inanıyoruz” diye konuştu.

Gül, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlama sürecinde gösterdikleri olağanüstü gayretlerinden dolayı İngiltere Başbakanı Tony Blair'e, Straw'a ve çalışma arkadaşlarına müteşekkir olduklarını belirterek, “Türk halkı hiç bir zaman bu gayretleri unutmayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

İki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin gayet iyi gittiğini belirten Gül, daha önce kararlaştırıldığı gibi her sene yakın istişarelerde bulunmayı sürdüreceklerini söyledi.

STRAW'UN AÇIKLAMASI

İngiltere Dışişleri Bakanı Straw da konuşmasında, Kıbrıs konusunda Annan Planı'nın maalesef adadaki bir kesim tarafından kabul gördüğünü, diğer tarafınsa planı reddedildiğini hatırlattı.

Straw, bunun demokratik bir karar olduğunu, demokratik kararlara karşı hiçbir şey söylenemeyeceğini belirterek, ancak adanın her iki toplumunun da lehine olmayacak bir şekilde bölünmüşlüğünün devam etmesinin yazık olduğunu kaydetti.

“Gül'ün iki gün önce açıkladığı Kıbrıs Eylem Planı'nı gerek İngiltere'nin gerek BM'nin gerekse AB'nin çok sıcak baktıklarını” ifade eden Straw, adada bir an önce çözüm olması için diğerlerinin de bu çağrıyı duyup, buna göre davranmaları gerektiğini söyledi. Straw, yeni planın yapıcı bir girişim olduğunu kaydederek, devamının gelmesi gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldıklarını belirten Straw, İngiltere'nin, AB Dönem Başkanlığı sırasında 3 ekimde Türkiye için verilen tarihi kararda küçücük bir katkısının olduğunu ifade etti.

Esas katkının Türkiye'nin ve Türk halkının olduğunu söyleyen Straw, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğindeki Türk hükümetinin ve Gül önderliğindeki Dışişleri Bakanlığı'nın çabaları sayesinde böyle bir kararın alındığını kaydetti.

Straw, Türkiye'nin AB süreci içinde, birliğin Türkiye'ye de diğer aday üyelere davrandığı şekilde eşit davranması gerektiğini belirtti.

Konuk dışişleri bakanı konuşmasında ayrıca, kendisine ve eşine Başbakan Erdoğan ve Gül tarafından gösterilen konukseverliğe teşekkür etti.

Haberin Devamı

TÜSİAD'ın verdiği ödülden büyük onur duyduğunu belirten İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, uzun süre İngiltere'nin güneyinde hasret kaldıkları karın da Türkiye'de tadını çıkarma fırsatı bulduklarını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!