Gül’ün adaylığını nasıl yorumladılar

Güncelleme Tarihi:

Gül’ün adaylığını nasıl yorumladılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2007 00:55

TOBB, ’Gül Zirvesi’ yapıyor

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), başkanları Ankara’da biraya getirip başta, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sayın Abdullah Gül’ün 11’inci Cumhurbaşkanı olarak aday gösterilmesi olmak üzere, Türkiye gündemini değerlendirecek. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında toplanacak olan 50 civarındaki işadamının bugün Gül’ün adaylığı ile ilgili mesajlarını da açıklaması bekleniyor.

GÜL DE KATILABİLİR: TOBB’un düzenlediği "Değerlendirme ve İstişare" toplantısına yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra konsey başkanları, yüksek koordinasyon kurulu üyeleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir’in oda ve borsa yönetim kurulu başkanları katılacak. Bugün sendikalar ve sivil toplum örgütleriyle görüşeceği açıklanan Abdullah Gül’ün TOBB’dan saat 12.00’de görüşmek üzere randevu aldığı öğrenildi. Bu görüşmenin tam olarak nerede yapılacağı kesinleşmemiş olmakla birlikte, saat 10.00’da başlayacak olan bu toplantıya Gül’ün de katılması gündeme geldi.

THY GREVİ DE KONUŞULACAK: Gündem maddesi "iş dünyasının 60’ıncı hükümetten beklentileri" olarak belirlenen toplantıda, Cumhurbaşkanlığının yanı sıra ülke gündemindeki son gelişmeler, dolayısıyla THY grevi gibi güncel konuların da ele alınması bekleniyor. Basına kapalı olarak gerçekleştirilecek olan bu toplantıya katılacak olan bazı isimler şöyle: "Nafi Güral, Sinan Aygün, Tanıl Küçük, Gündüz Kaptanoğlu, Nejat Ekrem Basmacı, Cemalettin Sarar, Abdülkadir Konukoğlu, Mustafa Boydak, Zeynep Bodur Okyay, Salih Esen."

Kangren olan bir süreçte önemli aşama

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı: "Gül’ün aday gösterilmesiyle Türkiye’nin nisan ayından beri kangrene dönen süreçte önemli bir aşamaya gelindi. Böylece bugüne kadar süren spekülasyon kirliliğinde de bir süreç geride kaldı. Bundan sonra önemli olan, Türkiye’nin, 11’inci Cumhurbaşkanlığı konusundaki tartışmalarda kendisinden beklenen ve büyüklüğüne yakışan demokratik olgunluk sürecini başlatması ve bunun devamını getirebilmesi. Gül’ün devlet adamlığını Çankaya Köşkü’nde de sürdüreceğine olan inancımız tam. En büyük sorunu birbirine katlanabilme olan Türkiye Cumhuriyeti’nde biz hiç makamın kimse tarafından bir rövanşist yaklaşımla yönetildiği iddialarına katılmıyoruz. Bu doğrultuda, AK Parti’nin 22 Temmuz seçimlerinde bir zafer kabul edilebilecek yüzde 46.6’lık oy oranı da, Parti’ye önemli bir sorumluluk verdi."

Liyakattan başka kriter aramak yanlış

TÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Başkanı Rızanur Meral: "İstikrarı bozacak müdahaleler demokrasiye zarar verdiği kadar ekonomi ve iş hayatına da zarar veriyor. Bu yönüyle Dışişleri Bakanı Sayın Abdullah Gül’ün, halkın hissiyatı doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı’na aday olmasını olumlu karşılıyoruz. Sayın Gül’ün adaylığı bize göre liyakat esasına dayalı bir adaylıktır ve başka kriter aramak yanlış olur. Bize de bu karara saygılı olmak düşer. Bu bir yarıştır ve gönlünde başkaca adayı olan partiler adayını açıklayabilir. Burada bir galip ya da mağlup aranmamalıdır. Kazanan Türkiye Cumhuriyeti ve demokrasimiz olacaktır. Geçmişte de görüldüğü gibi kurumların yıpratılmasının kimseye bir faydası olmamakta aksine milletimizin demokrasiye olan güven ve inancını zedeliyor."

Gül’ün aday olmaması daha faydalı olurdu

TOBB Konfeksiyon ve Hazır Giyim Meclisi Başkanı Umut Oran: "Tekrar AK Parti iktidar olduğu zaman ve hükümet kurma yetkisi aldığı zaman sayın Başbakanın yaptığı konuşma, halkın teveccühü karşısında ortaya koyduğu duruş bence çok önemli ve pozitifti. Geçmişte yapılan hataların yapılmaması gerektiğine ve bunun da bilincinde olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanı adayı konusunda Türkiye’yi birleştirici, uzlaştırıcı ve bütün partilerin oluru alınan bir isim belirlenmesi gerekli. Bu anlamda bana göre sayın Abdullah Gül’ün ismi çok tartışıldı, çok yıprandı. Sayın Gül’ün aday olması, o çatışma kültürünü tekrardan harekete geçirecektir. Gül’ün olmamasında büyük fayda görüyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!