Gül: Rektörler de hesap verir

Güncelleme Tarihi:

Gül: Rektörler de hesap verir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 17:32

Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’de her kesimden insanın hesap verdiğini, buna rektörlerin de dahil olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Kuveyt ziyareti dolayısıyla AKP Meclis grup toplantısı Abdullah Gül’ün başkanlığında toplandı.

Hükümetin üniversitelere yaptığı mali katkıları rakamlar vererek anlatan Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, sözü, ad vermeden Van Yüzüncü yıl Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın’ın tutuklanmasına ve hükümet-YÖK gerginliğine getirdi.

"REKTÖRLER DE HESAP VERİR"

Kurumlararası fark gözetmediklerini ve herkesin kanunlar önünde eşit olduğunu söyleyen Gül, şöyle dedi:

"Herkes sorgulanabilir. Herkesin sorumluğu vardır, herkes hesap verecektir, ama hiçbir kimse de kendisini bir ülkenin içerisinde farklı bir bağımsız bir adacıkmış gibi asla görmemesi gerekir.

Bu ülkede başbakanlar, bakanlar, milletvekilleri, ordu komutanları tüm bunlar mahkemelerin huzuruna çıkıp hesap verirken Türkiye’de sadece belli kesim için, rektörler, profesörler hesap veremez diye bir şey asla söz konusu değildir.

Haberin Devamı

O açıdan herkes, varsa bir soruşturma bir iddia bunlarla ilgili muhakkak detaylı bilgiler verecek, kendini savunacaktır. Bütün ümidimiz şudur:  Üniversitelerin başarılı olması, açık, şeffaf olması, onların da başarısıyla halkımızın övünmesi, onlarla da halkımızın, sanayinin bütünleşmesidir. Bunları elbirliği içinde yapacağız."

"ÜNİVERSİTELERİMİZİ HİÇ DIŞLAMADIK"
 
Ekonominin düzeltilmesi, sağlık sektörünün iyileştirilmesi denilirken, eğitimi ihmal edemeyeceklerini, burada da lise ve orta öğretime ağırlık verilerek "üniversitelerle uğraşmayalım diyemeyeceklerini" anlatan Gül, "Bütün halkımız her tarafta, doğudan batıya bütün halkımızı topyekün geliştirmek hükümetlerin birinci görevidir. Bu bağlamda üniversitelerimizi hiçbir zaman dışlamamışızdır. Çünrkü üniversitelerin başırısı Türkiye’nin başarısı olacaktır, başarısızlığı da Türkiye’nin hanesine yazılacaktır. Şüphesiz bunlardan da hükümet sorumlu olacaktır" dedi.

BÜTÇEDE ÜNİVERSİTELERİN PAYI ARTIYOR
 
Bu amaçla bütçeyi hazırlarken bunlara dikkat ettiklerini, iktidara geldiklerinde bir geleneği bozarak eğitime ayrılan payı birinci sıraya çıkarttıklarını kaydeden Gül, konsolide bütçeden üniversitelere ayrılan payı yüzde 2.69’dan 3.33’e çıkardıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Üniversitelerin şüphesiz kadro ihtiyacı olduğunu, ancak tüm kurumların tüm taleplerinin bir anda sağlanamadığını, doktoru eksik hastanelerin de bulunduğunu, polisin, öğretmenin de eksiklikleri bulunduğunu ifade eden Gül, üniversitelilere verilen burs miktarlarını, AR-GE’ye ayrılan payı artırdıklarını, ancak sadece iki üniversitesi bulunan Slovenya’nın 19.5 milyar euroluk AB fonlarından yararlanmak için verdiği proje miktarının bile Türkiye’deki tüm üniversitelerin sunduğu projeden fazla olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!