Gül’den, ’Güler Hanım Şırnak’a çimento fabrikası kurun’ ricası

Güncelleme Tarihi:

Gül’den, ’Güler Hanım Şırnak’a çimento fabrikası kurun’ ricası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2007 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güler Sabancı’dan Şırnak’a çimento fabrikası kurması ricasında bulundu.

Gül, Güneydoğu gezisi sırasında bölge işadamlarının "Fabrikanın projesi hazır" brifingi üzerine, Sabancı’ya telefon etti. Sabancı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, projeye öncülük eden Şırnaklı işadamı Osman Geliş’le görüştü.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’yı telefonla arayarak, Şırnak’a çimento fabrikası yatırımı konusunda destek istediği ortaya çıktı. Şırnak’tan gelen bu telefona "hemen ilgilenme" sözü veren Güler Sabancı’nın konuyu paylaştığı Holding CEO’su Ahmet Dördüncü bölgeyle iletişime geçti.

250 KİŞİ ÇALIŞABİLİR: Hiç fabrikası bulunmayan Şırnak’ta ümitli bir bekleyişe yol açan bu telefon görüşmesine ilişkin gelişmeler şöyle oldu: Cumhurbaşkanı Gül’e, geçen ay Güneydoğu’ya yaptığı gezinin 13 Eylül’deki Şırnak durağında, bölgenin ekonomik durumu hakkında brifing verildi. Brifingde, iki yıl önce planlanıp henüz hayata geçirilemeyen çimento fabrikası projesi de anlatıldı. Fizibilitesi hazır olan fabrikanın kurulması halinde, bölge ihtiyacının yanısıra Suriye ve Irak’a ihracat yapılabileceği, dahası 250 kişiye istihdam sağlanabileceği vurgulandı. Bu bilgiler üzerine Gül, Güler Sabancı’yı Şırnak’tan arayarak, böyle bir yatırıma katkıları olup olamayacağını sordu. Sabancı’nın konuyu paylaştığı Grup CEO’su Dördüncü, bu fabrikanın girişimcisi ve bölgede kömür madeni işleten Şırnaklı işadamı Osman Geliş’i aradı.

TAHSİSLER YAPILDI: Şırnak Valisi Selahattin Aparı, "Yer, kömür ve hammadde tahsisi yapıldı. Yatırım belli bir noktaya geldi" dedi. Vali Aparı’nın, projeyle ilgilendiğini belirttiği Osman Geliş ise şunları söyledi:

GELİRSE HALAY ÇEKERİZ: Ahmet Dördüncü bey bizi aradı. Ancak henüz somut bir gelişme yok. Ramazan Bayramı’ndan sonra kendilerini İstanbul’da ziyaret edeceğiz. Kendimizi tanıtıp ne kadar ciddi olduğumuzu anlatacağız. Eğer bize destek verip gelirlerse onları Şırnak’ta halay çekerek karşılayacağız. Her türlü riski biz üstleneceğiz. Onların varlığını kendi canımız gibi koruyacağız."

ÜÇ ÇİMENTO ŞİRKETİ: Şırnak’ın umut bağladığı Sabancı Holding’in bünyesinde, Akçansa, Çimsa ve Oysa adlı üç büyük çimento şirketi yer alıyor. Holdingin 2006 yılı faaliyet raporuna göre, Akçansa 405, Çimsa 355, Oysa da 110 milyon dolar olmak üzere toplam 870 milyon dolarlık satış gerçekleştirildi. Şırnak Valiliği’nin resmi web sitesinde çimento fabrikasıyla ilgili şu bilgi yer alıyor: "İl merkezinde bulunan asfaltit yatakları, rödovans karşılığı işletilmek üzere 2002 yılında 10 yıllığına il özel idaresine verilmiştir. İl özel idaresi de sözleşme çerçevesinde özel bir şirket olan Standart Teknoloji A.Ş. ne devretmiştir. Söz konusu sözleşme çimento fabrikası şartıyla 20 yıl uzatılmıştır. Çimento fabrikası kurma çalışmalarına başlanmıştır."

40 MİLYON DOLARA BİTER: Standart Teknoloji ortağı Osman Geliş, çimento fabrikasının yaklaşık 40 milyon dolara malolacağını ve yılda 400 bin ton klinker, 530 bin ton da çimento işleyebileceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!