Gül: Bölgeye dışarıdan müdahale fayda etmez

Güncelleme Tarihi:

Gül: Bölgeye dışarıdan müdahale fayda etmez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 17:49

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül,Türkiye Lübnan'a asker göndermeye karar vermesi durumunda, bunun Suriye tarafından da memnuniyetle karşılanacağını duymaktan mutlu olduğunu söyledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim ve Dışişleri Bakanı Gül, bir araya geldikleri öğle yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, görüşmelerinde, BM'nin 1701 sayılı kararı çerçevesinde Lübnan'a istikrarın nasıl geleceği ve bölge barışının nasıl korunacağı konularını ele aldıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi Türkiye'ye gerek Lübnan, gerekse BM'den Lübnan'a gönderilecek güce katkı sağlama yönünde ricalar söz konusu olmuştur. Türkiye şayet buna karar verirse bunun Suriye tarafından da memnuniyetle karşılanacağını duymaktan mutlu oldum."

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'dan "bütün bu olup bitenlerden sonra yeni bir barış fırsatının ortada olduğunu ve Suriye'nin bu yönde aktif olacağını duymaktan da büyük mutluluk duyduğunu" söyleyen Gül, Türkiye'nin bölgeyle yakın ilişkileri olan bir ülke olarak barış, istikrar ve huzurun tesisi ve bütün bölgede işbirliğinin yaygınlaştırılması için elinden gelen çabayı göstermeye devam edeceğini bildirdi.

Gül, savaş süresince Türkiye'nin Lübnan'a yaptığı yardımların bundan sonra da sürdürüleceğini belirterek, Suriye yönetimine savaş sırasında Lübnan'daki Türk vatandaşlarının Suriye üzerinden tahliyesi konusunda gösterdiği yardımlar için de teşekkür etti.

Bir gazetecinin, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın yeni bir Orta Doğu'dan bahseden konuşmasını hatırlatması ve değerlendirmesini istemesi üzerine Gül şunları söyledi:

"Bu konuyla ilgili daha önce de açıklamada bulundum. Bu bölge zor bir bölge. Bu bölgedeki bütün ülkelerin toprak bütünlüklerinin, siyasi birliklerinin ve sınırlarının korunması esastır. Ayrıca buna bölge halkları karar vereceklerdir. Bölgenin dışardan şekillenmesi hiçbir zaman doğru neticeler vermez. Bunlar başarıya ulaşmaz. Tarihte de zorlamalarla yapılan şeylerin nasıl sıkıntı çıkardığını hep görüyoruz. Yeni Orta Doğu söylemini, yeni sınırların belirlenmesi anlamında da doğrusu anlamıyorum."

SURİYE DIŞİŞLERİ BAKANI MUALLİM

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim de Gül'ün bütün yetkililerle olumlu görüşmeler yaptığını ve görüşmelerde Lübnan'a ilişkin son gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. Muallim görüşmelerde, "BM'nin 1701 sayılı kararının çıkmasından sonra meydana gelen gelişmeler, ateşkesin sağlanması, İsrail'in Mavi Hat ilerisine çekilmesi ve UNIFIL gücünün yerleştirilmesi konusunda görüş birliğine vardıklarını" kaydetti.

"Gül'ün Esad'a Türkiye'nin UNIFIL bünyesindeki askeri güce katılması ihtimalini teklif ettiğini" belirten Muallim, Gül'ün ayrıca "söz konusu gücün barışın korunması görevi olacağını ve evlere baskın düzenlemesinin söz konusu olamayacağını söylediğini" ifade etti. Muallim, Suriye'nin bundan memnun olacağını bildirdi.
Görüşmelerde ayrıca savaştan sonra barış süreciyle ilgili olarak ortaya çıkabilecek fırsatlara değindiklerini söyleyen Muallim, şunları kaydetti:

"Suriye'nin bölgede adil ve kalıcı barış için, barış ortamını yeniden canlandırmaya yönelik çabalara açık olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu çerçevede adil ve kalıcı barışın tesisi konusunda Türkiye'nin üstlenebileceği rolü de vurgulamak isterim. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle çok iyi ilişkileri bulunuyor. Türkiye'nin barışın tesisi ve bu ülkelerle olan ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda çabası vardır. Türkiye bölgeyi güvenlik ve istikrar açılarından etkileyebilecek ülkelerden biridir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!