Gül, Avusturya Cumhurbaşkanı ile Kayseri'de

Güncelleme Tarihi:

Gül, Avusturya Cumhurbaşkanı ile Kayseride
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 12:15

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'i memkeleti Kayseri'ye getirdi. Avusturya Cumhurbaşkanı'ndan yarım saat önce Ankara'dan özel uçakla Erkilet Havaalanı'na gelen Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, konuk Cumhurbaşkanı ile eşi Margit Fischer'i karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül daha sonra Avusturyalı konuğuna Kent Müzesi, Asur ticaret kolonisi Kaniş- Karum ile Hunat camisini gezdirdikten sonra Hilton Oteli'ndeki Türk-Avusturya İş Formu’na katıldı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANLARI KAYSERİ'Yİ GEZDİ. İŞTE RENKLİ KARELER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 150 işadamıyla birlikte Türkiye'ye gelen Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'i Kayseri’de ağırladı. ‘Ana' uçağı ile Kayseri'ye saat 10.00 sıralarında gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün kahverengi döpiyes ve türbanı ile aynı renkteki bluzu dikkat çekti. Hayrünnisa Gül ile birlikte uçaktan inen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise kendisine çiçek veren folklorcü çocukları okşayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

 
Cumhurbaşkanı Gül ve Kayseri'deki protokoldeki isimler tarafından resmi törenle karşılanan konuk Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Kültürpark içindeki Kadir Has Kent Müzesi'ne geçti. İki cumhurbaşkanı burada sanal ortamda kentin tarihi, ekonomik, sosyal ve kültür hayatını anlatan görselleri izledikten sonra, 4 bin yıllık tarihe sahip Asur ticaret kolonisi Kaniş- Karum'a gitti. Avusturya Cumhurbaşkanı’nın arkeolog olduğu belirtilen eşi Margit Fischer, çevreyi dikkatle izlerken meslektaşlarından bilgi aldı. Gül ve Fischer çifti kendilerine uzaktan izleyen basın mensuplarına el salladı.

Haberin Devamı

İki cumhurbaşkanı daha sonra tarihi kalıntıların arasına konulmuş platformda Prof.Dr. Şükrü Kulaksızoğlu'ndan brifing aldı. Gezi sırasında Hayrünnisa Gül beyaz rugan ayakkabılarını çıkartıp, düz tabanlı bir ayakkabı giydi. Prof.Dr. Tahsin Özgüç'ün vefat etmesi üzerine 50 yıldan bu yana süren kazıların sorumluluğunu 3 yıldan bu yana üstlenen Ankara Üniversitesi Dil Tarih Cografya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Fikri Kulaksızoğlu, cumhurbaşkanlarına, 4 bin yıl önce Asurlu tüccarların ticari alışverişte kullandığı çivi yazılı kil tabletin plaket haline getirilmiş kopyasını armağan etti. Kopya tabletlerin üzerinde yazılı anlaşmalar hakkında da açıklama yapan Prof.Dr. Kulaksızoğlu, Cumhurbaşkanı Gül'den, halen çok az bir bölümü Kayseri Arkeoloji ve büyük bölümü Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenen eserler için Kayseri’de ‘Kültepe Müzesi' açılmasını istedi.

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri-Sivas karayolunun 11'inci kilometresinde bulunan Kültepe Höyüğü’nden, Selçuklu hükümdarlarından Alaattin Keykubat'ın eşi Hunat Hatun adına yaptırılan 800 yıllık Hunat Camii ve Medresesi'ni gezdirdi. İki Cumhurbaşkanı eşleriyle birlikte, camiden yürüyerek 500 metre uzaklıkta ‘Türkiye- Avusturya İş Formu'nun düzenlendiği Kayseri Hilton Oteli’ne geçti.

Haberin Devamı

TİCARİ GÖRÜŞMEYE KATILDILAR

Kayseri'de her iki ülke arasındaki ticari etkinlik sırasında Türk ve Avusturya işadamları da bir araya geldi. Toplantıya, Avusturya Ticaret Odası Başkanı Christoph Leitl ile aynı zamanda Kayserili olan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlık etti. Türk- Avusturya iş görüşmesinde Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, Avusturya Federal Ekonomi Başkan Yardımcısı Dr. Richard Schenz konuşma yaptı. TOBB Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Şafak Çivici, Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, Avusturyalı işadamları Dr. Simon Quijano, Alexsander Czerny, Marion Schramm, Kayseri ve Bölge Ekonomisi, Türkiye Ekonomisinde Güncel Gelişmeler, İşbirliği ve Yatırım Olanakları, Avusturya-Türkiye Enerji İşbirliği, Erciyes Dağı Turizm Danışmanlığı ve Avusturya’ya Yatırım Yapma konularını ele aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!