Gücenmeyin ama Bosna’ya 5 çocuk lazım

Güncelleme Tarihi:

Gücenmeyin ama Bosna’ya 5 çocuk lazım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2012 00:00

Saraybosna’daki basın toplantısında Bosna-Hersek’in hâlâ AB’ye davet edilmediğini söyleyen Başbakan Erdoğan, “Bosna-Hersek Türkiye’den önce AB’ye girer. Biz 50 yıldır kapıdayız” dedi.

Haberin Devamı

Ardından Saraybosna Üniversitesi’ni ziyaret eden Erdoğan öğrencilere, “Herhalde gücenmezsiniz. Türkiye’de her aileye en az 3 çocuk diyorum, burada 5 çocuk olması lazım” diye konuştu.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Saraybosna’da, Bosna-Hersek Başbakanı Vyekoslav Bevanda ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, “İnanıyorum ki Bosna-Hersek Türkiye’den önce AB’ye girer. Çünkü biz 50 yıldır kapıdayız. Bosna çok daha önce AB’ye girecektir” dedi. Erdoğan, Boşnak, Sırp ve Hırvatlardan oluşan konseye de, “Birbirinize şüpheyle bakmayın” dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

NATO üyeliğini takip ediyoruz

“Görüşmemizde askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel bütün bu alanları değerlendirme şansımız oldu. Askeri alanda NATO gerçekten bizim açımızdan Bosna-Hersek için önem taşıyor. Bosna-Hersek’in NATO’ya üyeliğine karşı çıkanlar olabilir. Ama NATO üyesi Bosna-Hersek yarınlara çok daha güvenli ve güçlü yürüyecektir. NATO üyesi Türkiye olarak Bosna-Hersek’in süratle NATO’ya üyeliğe davet ediyoruz, takip ediyoruz, koşturuyoruz. Bu davetin ertelenmesini de sorguluyoruz.

50 yıldır AB kapısındayız

Siyasi alanda AB sürecini de önemsiyoruz. Bir Avrupa ülkesi olan Bosna-Hersek’in hâlâ AB’ye davet edilmemesi üzücüdür. Ama ben şu müjdeyi verebilirim. İnanıyorum ki Bosna-Hersek Türkiye’den önce AB’ye girer. Çünkü biz 50 yıldır kapıdayız. Bosna çok daha önce AB’ye girecektir.”

Genç, dinamik nüfus olmalı

Erdoğan, Saraybosna Üniversitesi’ni ziyaret ederek öğrencilere seslendi. Erdoğan, “Bizim değerli sanatçımız Sezen Aksu’nun da Goran Bregoviç’in de sesleri, ezgileri bu topraklara bu coğrafyaya aittir” diyerek şöyle konuştu: “Saraybosna’nın efsanevi sanatçısı Kemal Monteno bir şarkısında, hatalarım olursa bağışlayın, ‘Sarajevo ljubavi moja...’ Benim durumumda olanların anlaması için, yani ‘Saraybosna benim sevgilim.’ Yine değerli sanatçı Halit Beslic ‘Sarajevo şeher bosno volim te...’ Yani ‘Saraybosna benim şehrim, şehrim benim, seni seviyorum.’ İnanın bir Saraybosnalı, bir Bosna-Hersekli, Saraybosna’yı ne kadar seviyorsa biz de o kadar seviyoruz. Bir dönem, şehir merkezinden tepelere bakınca sadece keskin nişancıların namlularını görüyorduk. Ama o tepelerden buraya bakınca insanlık tarihinin en güzel mimari eserleri görülüyor. Biz bu şehre üstten bakacağız. Namlunun ucundan, tüfek dürbününden, sniperlardan değil, gönül gözüyle çıplak gözle bakacağız. Bir yere namlunun ucundan bakan sadece düşman görür ama kalp gözüyle bakan insan görür. Avrupa’nın ortasında, genç dinamik nüfusu çalışkan insanlarıyla Bosna-Hersek çok büyük bir atılımın arifesinde. Ama bir tespitim var, herhalde gücenmezsiniz. Nüfus artış hızı çok düşük. Bunu artırması lazım ki genç dinamik nüfusa sahip olsun. Ben Türkiye’de her aileye en az 3 çocuk diyorum, herhalde burada 5 çocuk olması lazım ki ekonominin temelini insan teşkil etmektedir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!