Grupların gündemi af

Güncelleme Tarihi:

Grupların gündemi af
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Meclis'te grubu bulunan partilerin bugünkü grup toplantılarının ağırlıklı gündemini af tartışmaları oluşturdu. MHP lideri Devlet Bahçeli, af konusunun cezaevleri sorunuyla birlikte düşünülmesi gerektiğini söylerken, FP lideri Kutan, bu iş artık psikolojik işkenceye dönüştü diyerek hükümete yüklendi.

MHP: Af konusunda hassasız
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, "Artık af konusundaki beklentiyi görmezden gelemeyiz" diyerek, tam bir uzlaşmaya varılmamakla birlikte önümüzdeki günlerde bir sonuç alınabileceğini söyledi. Bahçeli, af konusundaki aciliyetin diğer bir nedeninin ise cezaevlerinin bugünkü durumu olduğunu söyledi. Bahçeli, affı aynı zamanda ceza, infaz ve tutukevi sistemini gözden geçirmek, suçla ve suçlularla mücadele yöntemleri geliştirmek için fırsat olarak görmek gerektiğini söyledi.

Affın iki yıldır tartışılmasından ötürü büyük bir beklenti oluştuğunu söyleyen Bahçeli, hükümet'in bu beklentileri görmezden gelmesinin mümkün olmadığını belirtti. Bahçeli, şöyle konuştu:

''Gerek geçmişte yapılan benzer af uygulamalarının neticeleri, gerekse masum ve mağdur vatandaşlarımızın adalete olan güven duyguları da burada hesaba katılarak, affın sınırlarının çok iyi ve dikkatle belirlenmesi gerekmektedir. Bir taraftan toplumda suç ve suçlularla mücadele sürdürülürken, diğer yandan da, cezaevlerinde toplumdan soyutlanan bir çok suçlunun serbest kalmasının beraberinde getirebileceği sıkıntılar üzerinde titizlikle durulması önem arzetmektedir. Özellikle, yulsuzlukla, örgütlü suçlarla, mafya ve terör odaklarıyla mücadelenin büyük bir kararlılıkla sürdürüldüğü günümüzde sergilemekte olduğumuz hassasiyetin gerekliliği daha iyi anlaşılacaktır.''

Af konusunun aciliyet kazanmasının diğer nedeninin ise cezaevleri olduğunu söyleyen Bahçeli, şunları söyledi:

''Bugün, 67 bin toplam kapasiteli ceza ve tutukevlerimizde 72 binin üzerinde hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Mevcut yapısıyla, yeni suçlular üreten, topluma yönelik tehditleri keskinleştiren odaklara dönüşmektedir. Ayrıca, ceza ve tutukevleri kamu vicdanının rahatlatılması, cezaların infazı ve suç işleme eğilimlerine karşı caydırıcı olmak gibi fonksiyonlarını yerine getirmekten uzaklaşmaktadır.''

Cezaevi sorununa F tipi çözüm
''F'' tipi cezaevlerinin yapımının bir an önce bitirilmesi gerektiğini söyleyen Devlet Bahçeli, böylece hükümlü ve tutukluların daha elverişli şartlarda barınmalarının sağlanacağını, mevcut ortamın olumsuzluklarından kurtulacaklarını savundu. Bahçeli, hükümlü ve tutuklu yakınları başta olmak üzere tüm kamuoyunu, hapishaneleri örgütlü suç ve terör merkezi olmaktan çıkartacak bu projeye destek vermeye çağırdığını da bildirdi. Bahçeli şöyle konuştu:

"Affa ilişkin yaklaşımları, sadece bir kısım mahkumların cezalarının indirilmesi ve cezaevlerinden salıverilmesine indirgemek doğru değildir. Bu durumu, aynı zamanda ceza, infaz ve tutukevi sistemimizi gözden geçirmemiz, suçla ve suçlularla mücadele yöntemlerimizi geliştirmemiz için bir fırsat telakki etmemiz önem taşımaktadır.''

FP: Af psikolojik işkenceye döndü
FP Genel Başkanı Recai Kutan ise toplumu rencide etmeyecek kapsamlı ve adaletli bir af tasarısının bir an önce çıkarılmasını istedi. Kutan, hükümetin duygu sömürüsü yaparak, tutamayacağı söz vererek, mahkumlarıve ailelerini tedirgin ettiğini ileri sürdü.

Hükümetin, muhalefetin açık desteğine rağmen bir yıldır af tasarısını TBMM gündemine getirmediğini ileri süren Kutan, bu yapılanın tam anlamıyla psikolojik işkence olduğunu iddia etti. Kutan, şöyle konuştu:

''Af çok hassas bir konudur. Bu konu istismar edilmesin. (Hükümet öncelikli siyasi nitelik suçları affetmeli) dedik. Ancak gelinen nokta affın biran önce çıkartılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle toplumu rencide etmeyecek kapsamlı ve adaletli bir af yasası biran önce çıkartılmalıdır. Bu yasanın içine düşüncü suçlularıyla, 169. maddeden ceza alanların, yani yardım ve yataklıktan ceza alan vatandaşların da girmesi gerekiyor. Bu şarttır.''

Kutan, devletin ilgisizliği teröristin zorlaması sonucunda bunlara su, ekmek veren bazı insanların teröristlerle bir tutulması alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Bu insanlara sahip çıkılmasını isteyen Kutan, ''ulusal barış açısından bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz'' dedi.

Yılmaz: Şon şekli liderler verecek
Başbakan Yardımcısı ve ANAP lideri Mesut Yılmaz ise partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, af konusunun yeniden ele alınmasının kararlaştırıldığını, bu konuda yeni bir tasarı hazırlandığını ve bu hafta sonu ya da önümüzdeki hafta son şeklinin liderler zirvesinde verileceğini açıkladı. Şimdilik sadece yeni bir düzenleme yapılması için anlaştıklarını vurgulayan Yılmaz, afla ilgili basında çıkan düzenlemelerin abartılı olduğunu kaydetti.

Af ortak gündem

Af tartışması grupların dışında da tartışıldı. Çeşitli kişi ve kuruluşların bu konudaki görüşleri şöyle:

Şuayip Üşenmez (Devlet Bakanı): 312. madde konusunda bizim tavrımız belli. Devletin birliğine, dirliğine kastedenlerin affı sözkonusu olamaz. Af kapsamına Erbakan'ın da alınması konusunda şahsi kanaatim, gerekli değil. Herkesin nerede ne konuşacağını bilmesi gerekir. Siyasette de böyledir, bilimde de... Yani kim kanunu çiğnemişse aykırı bir şey yapmışsa cezasını çekecektir.

Ufuk Uras (Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı): Anayasa'nın, TBMM'nin görev ve yetkilerini düzenleyen 87. maddesi değiştirilmeli, Anayasal engel kaldırılmalı ve siyasi nitelikli suçları kapsayan bir af çıkarılmalıdır. Özellikle 169. maddenedeniyle, konuşma yapan, bildiri dağıtan ya da gazete satan gençleri veya köylerine gelenlere yiyecek vermiş köylüleri yataklık suçundan içeride tutarken, topluma karşı suç işlemiş olanların affedilmesi, yaraların sarılmasını sağlamaz. Yeni haksızlıklar yaratmadan, vicdanları kanatmadan adım atmak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!