Grup da zengin, şarkılar da

Güncelleme Tarihi:

Grup da zengin, şarkılar da
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Türk, Ermeni, Kurmanci, Makedon, Laz, Gürcü ve Çingene ezgilerini seslendiren Kardeş Türküler ile mesken tuttukları Boğaziçi Üniversitesi'nde konuştuk. Topluluk Cumartesi günü saat 21.00'de Açıkhava Tiyatrosu'nda bir konser verecek.

Her şey Kardeş Türküler'in çekirdek üyelerinin 90'ların başında Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde Gösteri Sanatları Topluluğu'nu (BGST) kurmasıyla başlamış. BGST'nin bir birimi olan Kardeş Türküler 1993'de kurulmuş, elemanlarsa okuldan mezun olmalarına rağmen BGST bünyesinde çalışmaya ve destek olmaya devam ediyor. Başlangıçta Macarca, Fransızca, Almanca çok sesli dünya halk şarkıları üzerinde çalışan grupta o zamanlar hemen hemen kimsenin müzik geçmişi yokmuş ve herkes merak sardığı enstrümanlarla ilgileniyormuş. Hayatlarına Anadolu ezgilerinin girmesiyse içlerinden birkaçının Anadolu Pop'a yönelmesiyle başlamış ve bu kez de projenin ihtiyacı olan yerel enstrümanları kendi aralarında paylaşmışlar.

Kardeş Türküler, gözlerini yaşadıkları topraklara çevirince inanılmaz bir zenginlikle karşılaşmış ve bu coşkuyu konserler vererek seyircilerle paylaşmış. Sürekli konserler verdikleri Boğaziçi Üniversitesi'nin dışındaki üniversite kampüslerini dolaşmış, Türkiye'nin çeşitli şehirleri ve yurtdışında konserler vermiş, davet üzerine çeşitli açılış, etkinlik ve özel gecelere katılmışlar. Ama buna rağmen Açıkhava'daki konser bir ilk. Çünkü İstanbul'da yalnız başlarına ilk kez bu kadar büyük bir mekánda konser verecekler. Bu konserden sonra Adana'dan başlayan ve Ankara'da biten bir Doğu-Güneydoğu Anadolu konser turnesi yapmayı planlıyorlar. Yarı amatör-yarı profesyonel bir hali olan topluluğun böyle görünmesinin sebebi üyelerinin bir kısmının müzik dışı yan işlerle hayatlarını yaşaması ve diğerlerinin sadece müzikle yaşamakta direnmesi. Ama Kardeş Türküler'den kimsenin bütün vaktini alacak yoğun ve tam zamanlı bir çalışma düzeni yok, kısacası müzik kimse için bir hobi değil.

Yılmaz Erdoğan’a müzik

Kardeş Türküler on yaşını devirmiş bir topluluk ama isimleri bu yıl Türkçe-Kürtçe çektikleri bir klip sayesinde duyuldu. Ezel Akay'ın Beşiktaş Kültür Merkezi'ndeki konser görüntüleri üzerine çektiği ‘‘Kara Üzüm Habbesi'' adlı tanınmış Urfa türküsünün klibi epey gürültü kopardı. Haber bültenlerine çıktılar ama herhangi bir yasal engel olmamasına rağmen klip müzik kanallarının kendilerine uyguladıkları otosansür sonucu yayınlanamıyor.

Kardeş Türküler, iki dilli bir klip çekme sebeplerinin sansasyon yaratmak değil, insanlara kendilerini ve kimliklerini doğru bir biçimde anlatma isteği olduğunu söylüyor.

2000 yılı grubun bir sürü ilki gerçekleştirdiği bir yıl oldu; ilk klip, ilk açıkhava konseri derken şimdi de ilk film müziklerini yapıyorlar. Kendilerini bir dinleyici olarak beğendiğini söyleyen Yılmaz Erdoğan ilk filmi 'Vizontele'nin müziklerini Kardeş Türküler'e emanet etmiş. Çekimlerine Van'da başlanan filmin bölümleri çekildikçe Kardeş Türküler müziklerini hazırlayacak. Grup, aslında bu çalışma tarzının da bir ilk sayılabileceğini söylüyor.

Bilet satış yerleri: Harbiye Açıkhava Tiyatrosu gişesi, tel: (0212) 296 36 10-11, Biletix çağrı merkezi tel: (0216) 454 15 55

Kardeşlerimizi tanıyalım

Kalan Müzik etiketiyle çıkan ‘‘Kardeş Türküler'' (1997) ve ‘‘Doğu'' (1999) adlı iki albümü olan Kardeş Türküler, Cumartesi günkü konsere şu kadroyla çıkacak: Ozan E. Aksoy (vokal, bağlama), Bülent Boyraz (kamança, dilsiz kaval), Nevzat Çelebi (vokal), Hidayet Duran (vokal), Mehmet Erdem (vokal, bağlama, ud, cümbüş, buzuki), Emre Kocabaş (perküsyon), Işın Kucur (klasik gitar, perdesiz gitar), Erol Mutlu (vokal, bağlama), Feryal Öney (vokal), Diler Özer (perküsyon), Selda Öztürk (vokal, perküsyon), Enver Timuçin (klarinet, şvi), Ülker Uncu (akordeon), Vedat Yıldırım (vokal, perküsyon) ve konuk müzisyenler Ertan Tekin (duduk, mey, zurna) ve Neriman Güneş (keman).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!