Grizu kurbanları uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Grizu kurbanları uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2009 13:52

Bursa'da dün grizu patlamasında hayatını kaybeden 19 işçiden naaşına ulaşılanlar son yolculuklarına uğurlandı.

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİNDEN FOTOĞRAFLAR

BAKAN CENAZEYE KATILDI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Bursa’nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ndeki maden ocağında meydana gelen patlamanın nedenini hem savcılığın hem de bakanlık müfettişlerinin araştırdığını söyledi. Maden ocağındaki patlamada yaşamını yitiren İzzet Kuşoğlu için Karaoğlan Köyü’nde düzenlenen törene katılan Bakan Dinçer, Kuşoğlu’nun ailesine taziyede bulunduktan sonra grizu patlamasının olduğu maden ocağına döndü. 

Bakan Dinçer burada yaptığı açıklamada saat 17.00'ye kadar 9 madencinin cesedinin çıkarıldığını, diğer 10 cesedin çıkarılması için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünü söyledi. Dinçer, “Bizim şimdiye kadar yaptığımız varsayımlarda, biz göçük ve göçüğün arkasında da işçilerimizin olduğu düşüncesindeydik. Ama maalesef birinci göçükten sonra işçilerimize ulaştığımızda bütün işçilerimizin aynı galeride olmadığını gördük. 10 arkadaşımızın daha sonraki ikinci galeride olduğunu tespit ettik. Bununla ilgili de bir çalışma programı yapıyorlar. Ve bu geceden itibaren diğer göçüğün arkasına ulaşmaya çalışacaklar. Dolayısıyla 10 arkadaşımıza daha ulaşamadık” dedi.

10 MADENCİNİN CESEDİ HALA OCAKTA

Haberin Devamı

BURSA’nın Mustafakemalpaşa İlçesi'nin Alpagut Köyü sınırları içindeki Devecikonağı mevkiinde bulunan Bükköy Madencik ve Turizm Anonim Şirketi'ne ait kömür ocağında perşembe akşamı meydana gelen grizu faciasında yaşımını yitiren 19 madenciden 10'unun cesetlerine henüz ulaşılamadı. Cesetleri çıkarılan 9 madenci 1'i dün, 8'i de bugün toprağa verilirken, iki gündür ocağın 220 metre derinliğindeki göçük altındaki 10 cesede biran önce ulaşmak için ekipler büyük çaba harcıyor.

Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut başkanlığında oluşturulan kriz masası yönetiminde 5 ekip ölüm ocağında çalışmalarını sürdürüyor. Zonguldak ve Soma'dan gelen maden kazalarında deneyimli kurtarma ekiplerinin de bulunduğu 118 kişilik tahlisiye ekibi, 6'şar saat arayla dört vardiya olarak çalışıyor. Ekipler makina kullanılamayan, bir kişinin bile geçmesinin zor olduğu dar alanda kazma kürek ve elleriyle göçüğü temizleyip tahkimatı güçlendirerek madencilerin cesetlerine ulaşmaya çalışıyor.

Tahlisiye ekibinin yanı sıra bölgede 63 kişiden oluşan arama-kurtarma, 12 kişilik itfaiye, 67 kişilik sağlık ve 192 kişilik güvenlik ekibi de görev yapıor.

KURTARMA GÖREVLİSİNİN SÖYLEDİKLERİ

Zonguldak’tan gelen kurtarma ekibinde görev yapan ve  gece boyu çalışmalara katılanlardan Cemil Eren, oakta zor koşullar altında kurtarma çalışması yaptıklarını söyledi. İçeriyi görmeyenlere koşulları anlatmanın zor zor olduğunu belirten Eren, “Kimi zaman ellerimizle tırnaklarımızla kazarak ilerliyoruz. Bir yandan güçlendirme yaparken diğer yandan patlamayla dökülen malzemeleri dışarıya çıkarıyoruz. Bazı yerlerde toprağı ellerimizle temizliyoruz” dedi.

Bu arada kurtarma çalışmaları sırasında metan gazı, oksijen ve karbonmonoksit oranları sık sık ölçülerek, yeni kazaların meydana gelmemesi için önlem alınıyor.

AİLELER OCAK BAŞINDA BEKLİYOR

Grizu faciasında yaşımını yitiren madencilerin yakınları da cesetlerin çıkarılmasını iki gündür ocak başından ayrılmadan bekliyor. Havanın yağışlı ve soğuk olmasına aldırmadan yaşlı gğözlerle bekleyen madenci yakınları, çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istiyor.
Cesedi halen madende bulunan Ramazan Beşiktepe’nin kardeşi Yaşar Beşiktepe, kazayı duyar duymaz Kütahya’nın Gediz İlçesi'ne bağlı Yağmurlar Köyü'nden geldiğini belirterek, “İki gündür kardeşimin çıkarılmasını bekliyorum. Umutlarımız tükendi ama cesedi hiç olmazsa çıkarılsın. Ağabeyim 2-3 ayda bir köye gelebiliyordu. Köyde yeni bir ev yaptırmak için maden ocağında çalışmaya başlamıştı. Yeni evini tamamlayamadan yaşamını yitirdi Aylık 900 lira ücret alıyordu ve 4 çocuğu vardı” dedi.

Yaşamını yitiren madencilerden 23 yaşyındaki Ertuğrul Demiray’ın ağabeyi 35 yaşındaki Tekin Demiray da kazayı duyar duymaz Mustafakemalpaşa’nın Eskibalçık Köyü’nden geldiğini ve iki gündür cesedin çıkarılmasını beklediğini söyledi. Tekin Demiray, “Kardeşim iki ay önce askerden geldikten sonra madende çırak olarak çalışmaya başladı. 700 lira ücret alıyordu. Kazayı televizyonda duyar duymaz buraya geldik. Hala bekliyoruz” diye konuştu.

CENAZE EVLERİNE 1100 CANTIK YAPTIRILDI

Mustafakemalpaşa Belediyesi dün cesetleri çıkarılan ve bugün ilçe ilçede toprağa verilen Mehmet Kuşoğlu, Emir Ali Turan, Murat Honay ve Erol İkiz için düzenlenen tören için 1100 cantık (yöreye özgü pide) yaptırarak, Bükköy, Alpogut, Yamanlı ve Yaylacık köylerine gönderdi.

Cenaze törenlirene katılmak isteyenler için köylere otobüs seferi düzenleyen belediye ayrıca meyve suları da gönderdi. 37 yaşındaki Mehmet Kuşoğlu’nun Bükköy'de öğleyin yapılan cenaze töreninde eşi Semra Kuşoğlu’nun haykırışları yürekleri dağladı. “Çocuklarını ve bizi bırakıp nereye gidiyorsun, Mehmet’im gitme” diyerek feryat eden genç kadın, sağlık ekipleri ve yakınları tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Semra Kuşoğlu’nu sakinleştirmeye çalışanlar arasında madende göçük altında kalan Murat Aydın’ın babası ve aynı zamanda Semra Kuşoğlu’nun da dayısı olan Bilal Aydın da vardı.

Mehmet Kuşoğlu’nun 8 yaşındaki kızı Şeyma ve 5 yaşındaki kızı Şeyda da cenaze törenine katılırken, 8 aylık oğlu Seyit Ahmet ise cenazeye getirilmedi. Kuşoğlu’nun madenci arkadaşları gözyaşlarını tutamazken, çalışma arkadaşı Mustafa Burgazlı, “İki yıldır birlikte çalışıyorduk. Ustamızdı. Onu kaybetmenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.

Kılınan namazın ardından Kuşoğlu’nun cenazesi köy mezarlığına kadar omuzlara taşındı ve gözyaşları arasında toprağa verildi.

AĞABEYİNİN DÜĞÜN MASRAFLARI İÇİN ÇALIŞIYORDU

Maden ocağında yaşamını yitiren 23 yaşındaki Emir Ali Turan’ın cenazesi de Mustafakemalpaşa’nın Alpağut Köyü’nde toprağa verildi. Köy camiinde kılınan namazın ardından toprağa verilen Emir Ali Turan’ın cenaze töreninde annesi Şengül Turan ve Babası Eyüp Turan, kız kardeşi Vahide Turan ve ağabeyi Mehmet Turan’ın gözyaşlarına boğuldu. Ölen madencinin annesi Şengül Turan tören boyunca oğlunun fotoğrafını elinden bırakmadı.

Bir yıl önce askerden gelen Emir Ali Turan’ın yaz aylarında düğün yapacak olan ağabeyi Mehmet Turan’a destek olmak için 10 ay önce maden ocağında çalışmaya başladığı belirtildi.

GEDİZ'DE TOPRAĞA VERİLENLER

Mustafakemalpaşa'daki kömür ocağında ölenlerden amca çocukları Ahmet Çetin ve Mehmet Çetin Kütahya'nın Gediz İlçesi'ne bağlı Gümüşlü Köyü'de, Muammer Aktaş da Gökler Beldesi'nde gözyaşlarıyla toprağa verildi.
Ahmet Çetin, Mehmet Çetin ve Muammer Aktaş'ın cenazeleri, yakınları tarafından dün gece Gediz'e getirildi. Evli ve dört çocuk babası Ahmet Çetin ile evli ve iki çocuk babası Mehmet Çetin'in cenazeleri Gümüşlü Köyü Camisi'nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra omuzlarda taşınarak köy mezarlığına götürüldü ve yanyana toprağa verildi. Cenaze namazına Gediz Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, AKP'li Gediz Belediye Başkanı Dr. Mehmet Ali Saraoğlu, AKP İlçe Başkanı Ahmet Tan ve 500'e yakın vatandaş katıldı. Mehmet Çetin'in ağabeyi Yusuf Çetin başta olmak üzere aile fertlerinin çok üzgün olduğu görüldü.

Muammer Aktaş'ın cenazesi de Gökler Beldesi'nde öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!