Gripten korunmanın çaresi aşı olmak

Güncelleme Tarihi:

Gripten korunmanın çaresi aşı olmak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Her yıl dünya nüfusunun yüzde 10'unu hasta eden grip virüsünün hareketleri ve yayılımı, WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) tarafından sıkı şekilde takip ediliyor.

WHO'nun referans merkezlerinden topladığı verilere dayanarak belirdiği virüs tiplerini şubat sonunda alan aşı üreticileri, 6-7 ay içinde o yılın aşısını üretiyor. Uzmanlar, grip virüsüne karşı en iyi silahın her yıl tekrarlanan aşı olduğu görüşünde birleşiyorlar.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, grip virüsünün genellikle sonbahar ve kış aylarında etkili olduğunu belirtti. Gribin kendini ateş, titreme, hastalık hali, bitkinlik, baş ağrısı ve şiddetli acı ve ağrılarla gösterdiğini belirten Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Burun akması, göz sulanması, boğaz ağrısı da yapar. Kronik hastalarda grip, zatürree gibi ciddi sorunla yol açabilir’’ dedi.

Grip, hastalığa yakalananın hapşırma veya öksürmeyle havaya verdiği su damlacıklarının içindeki virüsün, sağlıklı kişi tarafından solunmasıyla bulaşıyor. Su damlacıkları 2 saat boyunca havada kalabiliyor ve insanlara hastalığı bulaştırabiliyor. Bu yüzden birbirine yakın çalışanlar ve öğrenciler özellikle risk altında gösteriliyor. Dünya üzerinde yılda yaklaşık 500 milyon kişi gribe yakalanıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!