Grip ilacı çılgınlığı

Güncelleme Tarihi:

Grip ilacı çılgınlığı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2009 16:04

Dünyayı esir alan grip salgını, ölümler arttıkça alınan önlemler de çılgınlık noktasına ulaşmaya başladı. ABD'de ilaçlar karaborsaya düştü. Türkiye'de ise eczanelerin rafları boşaldı.

Haberin Devamı

Domuz gribi virüsünü durduran ‘Tamiflu' isimli ilaç eczanelerde yok satıyor. Sağlık Bakanlığı'nın, 28 Ekim tarihinde yayımladığı genelgenin ardından Tamiflu, kontrole tabi ilaçlar kategorisine alınırken, eczanelerde yaklaşık 1 aydan bu yana ‘Tamiflu' bulunmuyor. Domuz gribinin çıkması ardından Tamiflu'nun kısa sürede tükendiğini belirten eczacı Meral Uslu, “İlaç kısa sürede tükendi. Stoklarımızda da kalmadı. Hastanelerin depolarında var. Onlar da yatan hastalar için kullanılıyor. Hiçbir eczanede bulmak mümkün değil” dedi.

Tamiflu satışlarının en üst düzeye çıktığını bildiren eczacı Burcu Yamaner ise, “Stoklarımız tükendi. İnsanlar yoğun bir şekilde Tamiflu arayışına girdi. İlacın bilinçsiz şekilde kullanılması ise domuz gribine karşı etken değil” diye konuştu.

Haberin Devamı

GRİP İLACI KARABORSAYA DÜŞTÜ

Domuz gribinin ortaya çıkmasından bu yana ABD'de 4 bin kişi bu hastalıktan yaşamını yitirdi. Gripten en çabuk etkilenenler çocuklar. Bir çok ülke domuz gribi ilacı sıkıntısı çekiyor. ABD'de USA Today adlı günlük gazete domuz gribi ilacı Tamiflu için bazı eczanelerin, normal fiyattan üç kat daha fazla fiyat talebinde bulunduğunu yazdı. ABD'de çoğu aile çocuklarının ilaçsız kalmaması için normal fiyatı 43 dolar olan ilaç için 130 dolar veriyor. USA Today'ın iki eyalette 100 eczaneyi arayarak yaptığı araştırmaya göre, eczanelerin büyük bir kısmı normal fiyatın üç katı fiyat talebinde bulunuyor. Savcı iki eyalette konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!