Grev kararı asıldı, THY ’tatlıya bağlarız’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Grev kararı asıldı, THY ’tatlıya bağlarız’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2007 00:00

Türk Hava Yoları (THY) ile Hava İş Sendikası arasında yürütülen 21. Dönem Toplu iş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine sendika başkanı Atilay Ayçin dün çalışanlarla birlikte THY Genel Müdürlüğü binasına grev kararını astı.

11 bin 500 çalışanı temsil eden Hava-İş’in grev kararını asmasının ardından NTV’nin yayınına katılan THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, önlerinde 60 günlük bir süreç olduğunu belirterek, "Biz açık kalplilikle imkanlar çerçevesinde ilave olabilir mi diye bakacağız. Umuyorum bu iş tatlılıkla çözümlenecek. Bir dahaki cuma bu işi bitiririz" dedi.

UZLAŞILAMAYAN 40 MADDE: 40 tane uzlaşılmayan madde olduğunu kaydeden Karlıtekin şunları söyledi: "Salı günü onlara ’40 maddede ikna olmaya açığız’ dedik. ’Bunu çözelim’ dedik. Vaktin dar olduğu kanaatindeydiler. Önümüzdeki hafta yine bu süreç devam edecek. THY’nin icra kabiliyeti üzerine kontrolü kabul edemeyiz. Müzakere sürecinin olgunlukla çözüleceğini tahmin ediyorum."

YÜZDE 16 ZAM ÖNERDİK: Candan Karlıtekin, "Olmayacak taleplere olumlu cevap veremem. Sektör normalleri dışında şirketi zorlayacak zam yapamayız" dedi. Karlıtekin, yüzde 10.5 - yüzde 16 zam önerdiklerini de kaydetti. Geçmişe dönük kayıpların telafisinin mümkün olmadığını belirten Karlıtekin, "Her şeyi toplu sözleşme maddesi içine koyup, bizi karenin içine sokmak, sıkıntı yaratır. Ücretlerde bir miktar daha bir şey yapabiliriz ama ötesi yok. Çalışma düzenini değiştirmek şirkete ek maliyet getirir" diye konuştu. Karlıtekin ayrıca, önümüzdeki hafta Cuma gününe kadar bir anlaşma sağlanacağını umduğunu da sözlerine ekledi.

HAVA-İŞ TEKLİF BEKLİYOR: Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, yeni bir teklif gelmemesi durumunda daha fazla beklemeyeceklerini ve 8-10 gün içinde grev kararını uygulamaya sokabileceklerini söyledi. Atilay Ayçin "Biz Pazar günü Türkiye’nin geleceğinin oylanacağı için o süreci atlatıp Türkiye’nin siyasi yapısını görelim istedik. O günden sonra bir iki gün içinde adım attılar attılar. Atmazlarsa biz kurullarımızda karar almış durumdayız. Önümüzdeki hafta içinde toplanacağız. İşverene bildirmek zorunda olduğumuz yasal süreyi belirleyip ondan sonra en kısa sürede uygulamayı yapacağız. Bu temmuzun sonu ağustosun ilk haftası olabilir" dedi.

BÜTÜN UÇAKLAR DURACAK: Ayçin, THY’de greve gidilmesi durumunda THY’nin bütün uçaklarının duracağını, teknik bakımlarının yapılamayacağını, yolcusunun bilet alamayacağını, kargosunun taşınamayacağını, THY’den hizmet alan bütün kişi ve kuruluşların bu hizmetten yararlanamayacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!