Greenpeace'in Petkim kuşatması

Güncelleme Tarihi:

Greenpeacein Petkim kuşatması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

22 çevreci 'Petkim Akdeniz'i kirletmeyi durdur' yazılı pankart açıp 10 saat süren eylem yaptı. Sahil Güvenlik'in müdahale ettiği eylemde sert tartışmalar oldu, gazeteciler saldırıya uğradı.

Greenpeace dün PVC ve klor üretiminin durdurulması için Aliağa'daki Petkim Tesisleri'nin deniz girişini kapattı. Greenpeace'e ait Sirius gemisindeki 22 çevreci ‘‘Petkim Akdeniz'i kirletmeyi durdur’’ yazılı pankart açarak başlattıkları eylem çerçevesinde zincir ve halatlarla birbirine bağladıkları beton blokları 500 metre genişliğindeki liman ağzına attılar. Körfez'e girmeye çalışacak gemilerin pervanelerinin halatlara takılacağını belirten Greenpeace Akdeniz Eylem Sorumlusu Tolga Temuge, Petkim yetkililerini arayıp girişi kapattıklarını açıkladı. Sabah başlayan eyleme öğleden sonra bölgeye gelen Sahil Güvenlik botları müdahale etti. Petkim'in römorkörü, Sirius gemisini iterek limandan çıkarmaya çalışırken limanı kapatan beton bloklar Petkim ve Sahil Güvenlik görevlilerince toplandı. Bu arada eylemi takip eden gazetecilerin bindiği bot, blokajı kaldırmaya çalışan Petkim teknesinden bir kişinin bıçaklı saldırısına uğradı. İnterstar kameramanı Tayfun Er ve Kanal D kameramanı Güray Erbil, botun delinmesi üzerine zorlukla Greenpeace gemisine ulaşmayı başardı.

Daha sonra limana giren Sahil Güvenlik gemisinden üç defa, ‘‘Limanı terk edin aksi takdirde ateş edeceğiz’’ anonsu yapıldı. Greeanpeace üyeleri anonslardan sonra yaklaşık 10 saat süren eylemlerine son verdi. Sirius gemisi İzmir'e doğru hareket etti. Güvenlik güçleri, kaptan ve eylemciler hakkında, ‘‘Özel güvenlik bölgesine izinsiz girme’’ suçundan işlem yapılacağını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!