Greenpeace'den kırmızı telefon eylemi

Güncelleme Tarihi:

Greenpeaceden kırmızı telefon eylemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 15:15

YAVRU balık avının durdurulması ve yasal avlanma boylarının bilimsel gerçek üreme boylarına göre yeniden düzenlenmesi için kampanya sürdüren Greenpeace, son olarak da ‘kırmızı telefon’ hattını devreye soktu.

Haberin Devamı

GREENPEACE'İN İŞTE O KIRMIZI TELEFONU / FOTO GALERİ

Greenpeace üyeleri bugün Galatasaray Lisesi önünde stant kurdu. Çevreden geçenler, buradan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Su Ürünleri Daire Başkanlığı’nı arayarak, bilgi edinme hakkı kapsamında yavru balık ve trolle avcılığın önlenmesini isteyebilecekler. Önümüzdeki günlerde Beşiktaş Meydanı ve Kadıköy İskelesi’nde benzer stantlar kurulacak.

Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, Galatasaray Lisesi önünde kurulan sembolik kırmızı telefonun yanında bugün saat 11.00’de yaptığı açıklamada, hedeflerinin Türkiye’deki balıkçılık sektörünün, balık stoklarının ve denizlerin devamlılığını sağlamak olduğunu söyledi. Banu Dökmecibaşı şunları söyledi:

"Bunun ilk adımı yasal avlanma boylarının balık türlerinin ilk üreme boylarına uygun olarak belirlenmesidir. Henüz yumurtlamamış yavru balıkların avlanmasını yasal olarak engelleyebilmeliyiz. Kampanya boyunca bilimsel avlanma boylarını gösteren ve buna öneriler getiren bir cetvel hazırladık. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile görüştük. Ancak aldığımız yanıtlar sadece uzun vadeli olarak birtakım çalışma talimatları yapılacağına dairdi.

Türkiye’de balıkçılık sektörünün yaşamış olduğu krizin nedeni yasadışı ve aşırı avlanma nedeniyle balık stoklarının tükenmesidir. Bu yüzden balık pazarlarında, yavru balıklar görünüyor. Acil olarak yapılması gereken, aşırı ve yasadışı avlanmanın önüne geçilmesi, yasal avlanma boylarının türlerin gerçek bilimsel üreme boylarına göre yeniden düzenlenmesidir. Ancak bakan Mehdi Eker’den aldığımız yanıtlar bu konuda hızlı bir çalışma yapılacağına dair bir ışık vermedi. Bugün başlattığımız eylemle, bu konunun ne zaman, nasıl çözüleceğini, balık stoklarının hangi planlama ile kurtulacağını soran insanları doğrudan bakanlığın ilgili bölümlerine yönlendiriyoruz. Bakanlığı doğrudan arayarak, yavru balık avının durdurulması için yasal süreçlere ne zaman başlayacaklarını, Haziran ayında yapılacak Danışma Kurulu toplantısında bu konunun gündeme gelip gelmeyeceğini sorabilecekler. Sokaktan geçen vatandaşların da birebir bilgi edinme haklarını telefon aracılığı ile kullanmalarını sağlıyoruz. Bakanlıktan beklentimiz, Türkiye’ de sürdürülebilir ve sorumlu balıkçılık adına 2011 de nasıl adım atacaklarını, yasal avlanma boylarını ne zaman düzenleyeceklerini bir an önce açıklamalarıdır. Açıklama geldiğinde telefon eylemini sonlandıracağız."

Bu arada Greenpeace gönüllüsü Sarp İzgi, habercilerin karşısında cep telefonunun hoparlörünü açarak, bakanlığı aradı. Gönüllü Sarp İzgi, yavru balıkların avlanma boyunun bilimsel olarak verilen boyutlara çıkarılması ve trolle avlanmanın durdurulmasını istedi. Telefonun aktarıldığı ikinci kişi ‘Bu konularla ilgilenen arkadaşlar toplantıda. Sizi Yaşar Bey’e bağlıyorum. O bilir’ dedi.

Gönüllü, Yaşar Bey’den, baskınların artırılması, trolle avcılığın önlenmesini istedi. Telefondaki Yaşar Bey, "Bu bilinçsiz balıkçılar yüzünden oluyor. Teşekkür ediyoruz" dedi. Gönüllü de teşekkür ederek, telefonu kapattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!