Greenpeace zehirli varil eylemi

Güncelleme Tarihi:

Greenpeace zehirli varil eylemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 16:26

Samsun'un Alaçam İlçesi'nde, aralarında Greenpeace'nin bulunduğu bazı çevreci kuruluş üyeleri, zehirli varillerin saklandığı depo önünde protesto eylemi yaptı.

Greenpeace'nin, geçen cuma günü Roma'da gerçekleştirdiği eylemin ardından bugün de Alaçam İlçesi'ne bağlı Terskırık Köyü'nde biraraya gelerek Samsun ve Sinop'ta depolanan atıkların İtalya'ya geri gönderilmesini isteyen eylemcilere, jandarma ekipleri önce izin vermedi. Depoya yaklaşık 2 kilometrelik mesafade araçların önünü kesen ekipler, daha sonra eylemcilerin geçişine izin verdi.

Aralarında Greenpeace üyeleri ile Sinop Çevre Dostları Derneği ve TEMA gibi kuruluşların üyeleriyle, Sinop'ta atıkların depolandığı Soğuksu yöresinden vatandaşların da katıldığı eylemde, deponun çevresine ''toksik atık alanı'' yazan levhalar konurken, Greenpeace üyeleri ''İtalya Atıklarını Geri Al'' yazan pankart açtılar.

Greenpeace adına bir basın açıklaması yapan Özer Kayserilioğlu, ''Greenpeace, İtalyan hükümetinden, 1987 yılında gerçekleştirilen kirli ticaret sonucu Karadeniz'e boşaltılan atıklarını geri almasını, Türk hükümetinden ise bu atıkları Türkiye'de bertaraf etmeyi planlamakyerine, geri yollamak için tüm diplomatik yolları kullanmasını talep etmektedir'' dedi.

Protestocular daha sonra eylem alanından ayrıldılar.

VARİLLER 1988'DEN BERİ ALAÇAM'DA

Yaklaşık 14 yıl önce Karadeniz'e boşaltıldıktan sonra ilk kez 4 Ağustos 1988 yılında Samsun'un Alaçam İlçesi sahillerinde bulunan variller, 1988 yılı sonuna kadar karaya vurmaya devam etti. O dönemde yapılan incelemelerde 152'si boş, 215'i dolu olmak üzere 367 adet olduğu belirlenen varillerden 240'ı Samsun'un Alaçam İlçesi'nde, 127 adeti ise Sinop'un Soğuksu yöresinde oluşturulan depolarda muhafaza ediliyor.

Depoların, söz konusu varilleri muhafaza etmeye elverişli olmadığı ve aradan geçen sürede toksik atıkların varillerden sızarak yağmur suları ile birlikte yeraltı sularına sızdığı gerekçesiyle çevreci kuruluşlar sık sık eylem yapıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!