Gözünde hala problem var

Güncelleme Tarihi:

Gözünde hala problem var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 14:41

İstanbul'da bir açılışa katılan Başbakan Erdoğan, gözlerinden rahatsız olduğu için zaman zaman gözlüklerini çıkarıp gözlerini sildi.Açılışa Başbakan Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak da katıldı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN SIK SIK GÖZLERİNİ SİLDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin müzeler fakiri bir ülke olduğunu belirterek, “Hele hele tarih, kültür kenti İstanbul'un bu noktadaki fakirliği bizi ayrıca üzmektedir” dedi.

Gülhane Parkı içindeki Has Ahırlar Binası'nda hizmet verecek olan İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi törenle açıldı.

Başbakan Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, geçmişi anlamanın ve geleceği anlamlı kılmanın çok önemli olduğunu ifade ederek, bu müzenin açılışında bulunmanın çok farklı bir duygu olduğunu kaydetti.

Müzenin kurulmasına öncülük eden Fuat Sezgin ile tanıştığı ilk günde, böyle bir eseri ortaya çıkarma kararlılığını dinlediğinde, Sezgin'in heyecanını unutamayacağını anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu toprakların bir evladı olarak, buraya bu eseri kazandırma gayreti, hele hele böyle bir mekanı da tespit ederek, bunu burada anlamlı kılma tespiti, beni de duygulandırmıştı ve arkadaşlarımla bunun istişaresini yaparak, bu adımı atalım dedik.
Biz aslında müzeler zengini bir ülke değiliz. Müzeler fakiri bir ülkeyiz. Hele hele tarih, kültür kenti İstanbul'un bu noktadaki fakirliği bizi ayrıca üzmektedir. Dönemimiz, öyle zannediyorum ki, hiçbir dönemle mukayese edilemeyecek şekilde... Gerek devlet, gerekse özel müzelerin açılma noktasında en önemli adımların atıldığı bir dönem olmuştur. Tabii ki bu devam edecek, bununla kalmayacağız.”

Haberin Devamı


Başbakan Erdoğan, açılışı yapılan müzenin sadece burada sergilenen eserler bakımından değil, medeniyet tarihi yazımında düşülen çok temel bir yanılgıyı düzeltme imkanı verecek olması nedeniyle de çok değerli ve anlamlı olduğunu söyledi.

İSLAM MEDENİYETİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Tarihi veriler, tartışmasız biçimde gösteriyor ki İslam düşünür ve bilginleri, 8. yüzyıldan itibaren bilimsel düşünceye kaynaklık edecek, çok yönlü araştırmalar yapmışlar, çok başarılı sonuçlara ulaşmışlardır. Müslüman düşünür ve bilginlerin bu çalışmalarının 12. yüzyıldan 16. yüzyılda uzanan süreçte, Arapça'dan Latince'ye yoğun olarak çevrildiği; Avrupalı bilim adamlarının kaynaklarını belirtmekte çok özenli davranmasalar da bu çalışmalardan yararlandığı biliniyor.
Bugün hala inkar etmeye devam ediyorlar. O ayrı mesele... Tarihe ve insanlığa karşı sorumluluğunu yerine getiren her tarihçi, her bilimadamı şu gerçeği kabul ediyor: İslam medeniyeti, 8. yüzyıldan itibaren çok değerli bilimsel ve kültürel çalışmalar gerçekleştirmiş. Bu çalışmalar 12. yüzyıldan itibaren Avrupa medeniyetini önemli ölçüde beslemiştir.”

“AKIL, İLİM VE DÜŞÜNCE...”

Medeniyet tarihine bakarken İslam medeniyetine hizmet eden bilgin ve düşünürlere hakkını teslim etmenin hakkaniyetin gereği olduğunu belirten Erdoğan, İslam'ın ilk emrinin “Oku” olduğunu, kadına ve erkeğe doğumundan ölümüne kadar bilimi emrettiğini bildirdi.

Haberin Devamı


Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bunun yanında sürekli bir ikaz vardır ki, bu çok önemli. Bizim inanç değerlerimizde, kitabımızda hep akledenlere hitap edilir; düşünenler için orada büyük hikmetler olduğu sürekli hatırlatılır: Akıl, ilim, düşünce... Bunların üçü sürekli zikredilmiş. Eğer bizler, birer Müslüman olarak bunu yerine getirmiyorsak, kimse kalkıp faturasını bu medeniyete, bu inanca kesemez. Öyle bir hakkı yoktur.”

Müzede İslam Medeniyeti'nin bugünlere miras bıraktığı eser ve araçların şimdilik bir bölümünün sergilendiğini anlatan Erdoğan, müzenin çok önemli katkı sağlayacağını umduğunu söyledi.

Erdoğan, pek çok bilim adamı, tarihçi, kurum ve kuruluşun katkılarıyla bu eserin ortaya çıktığını dile getirerek, “Buna elbette, tarihin derinliklerinde, insanlığa kandiller yakan bilimsel ve kültürel gelişime çok sağlam zemin hazırlayan, Müslüman bilgin ve düşünürlerini eklemek gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, bugün yaşanılanlara bakıldığında, tarihin savaşlar ve kahramanlıklar manzumesi olmaktan öte zenginlikler barındırdığını kavramanın öneminin daha iyi anlaşılacağını ifade ederek, tarihin insanlığa sadece geçmişle değil, günümüz ve gelecekle ilgili de çok aydınlatıcı imkanlar sunduğunu belirtti.

MÜZE VE GÜLHANE

İstanbul'un tarihi, coğrafi ve kültürel yapısıyla ölçüşen bu müzenin ziyaretçilerinin, medeniyet inşa eden asli gücün zihinsel arayış ve bilgelik olduğunu fark edeceklerini vurgulayan Erdoğan, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın belediyelerle işbirliği yaparak, İstanbul içinden ve dışından programlar yaparak, müzenin arı kovanı gibi çalışmasını sağlayacağını kaydetti.

Haberin Devamı


Gülhane Parkının o zaman çok daha iyi tanınacağını belirten Erdoğan, Gülhane'nin de bir tarihi olduğunu, sadece gül ve çeşitlerini barındıran bir yer değil, tarihi itibariyle de ne anlama geldiğinin çok daha iyi anlaşılacağını söyledi.

Müzede sergilenen mirası paha biçilemez değerde gördüğünü vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
“Müzeyi, yeni katkılarla daha da zenginleştirilerek geleceğe taşınması gereken müstesna bir emanet kabul ediyorum. İnsanlığın sahip olduğu en zengin medeni tecrübelerle bugüne gelen, asırlar boyunca farklı inanış, kültür ve yaşam biçiminin beşiği olan İstanbul, aynı zamanda Sultanahmet, aslında dünya turizminin bir hareket noktası haline geldi. Bu eserle Topkapı ve bu müze farklı hizmetler de sunacak. Bu değerli eseri gururla gezecek, tanıyacak, bunu da kendi ülkelerine taşıyacaklardır. İslam medeniyetinin, insanlığın bilimsel gelişimine yaptığı büyük katkılar, bu müzenin varlığıyla artık imkanı mümkün olmayan bir görünürlüğe kavuşacak” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, müzenin, genç kuşakların tarih bilincini sağlamlaştıracağını ifade ederek, böyle bir müzenin Türkiye'de özellikle İstanbul'da açılmasını, coşku ve heyecanla karşıladıklarını söyledi.

Erdoğan, müzenin hazırlanmasında emeği geçenlere de teşekkür etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!