Türkiye yatırımcıların gözdesi olma yolunda

Güncelleme Tarihi:

Türkiye yatırımcıların gözdesi olma yolunda
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 13:37

Avrupa’da son dönemde yaşanan ülke borcu risklerinden ve düşürülen kredi notlarından endişe eden yatırımcılar, 2010 yılında Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasaları tercih edebilir.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansında “Emerging sovereigns may climb credit scale in 2010” başlığıyla yayımlanan haber analizde, yatırımcıların ilgisinin gelişmiş piyasalardan gelişmekte olan piyasalara kaydığı belirtildi.

 

Makalede, Türkiye, Endonezya ve Rusya gibi ülkelerin kredi notlarının 2010 yılında yükselebileceğine de dikkat çekildi.

 

Reuters aynı zamanda, kriz öncesindeki dönemde oldukça güçlü ekonomilere sahip olan ülkelerin, yaşanan son resesyonda büyük darbe aldıkları ve borç yüklerinin artmasıyla şu anda daha riskli bir pozisyonda olduklarına da işaret etti.

 

Haberin Devamı

EURO BÖLGESİ DÜŞERKEN, TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU YÜKSELDİ

Fitch’in geçtiğimiz günlerde Yunanistan’ın kredi notunu düşürüp, görünümünü negatife çevirdi. Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Standard&Poor’s ülkenin kredi izleme görünümünü negatife çevirdi ve sorunların çözümlememesi durumunda düşüşlerin devam edebileceği uyarısını yaptı.

 

S&P aynı zamanda, İspanya ve Portekiz’in de kredi görünümlerini de düşürdü.

 

Öte yandan, Avrupa Birliği’ne girme umudu taşıyan Türkiye’nin kredi notu Fitch tarafından iki puan artırıldı ve G20 üyesi Brezilya, yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarıldı.

 

Brezilya’nın kredi notunun yükselmesinin ülkenin kapılarını riskten kaçan yatırımcılara açtığının belirtilen analizde, Fitch’in Ülke Notları Birimi Başkanı Brian Coulton’un “Gelişmekte olan ülkelerden bazıları, krizden oldukça başarılı bir şekilde çıktı. Negatif görünümlerin bir kısmı bu yıl içinde durağana çevrildi ve gelecek yıl gelişmekte olan ülkelerden daha fazlasının notunun, negatiften durağana çevrileceğini göreceğiz” yorumuna yer verildi.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte, finansal araştırmalar yapan IHS Global Insight’in ülke borçları biriminden sorumlu müdürü Jan Randolph, “Bu yıl, en olumlu hareketlere Latin Amerika ve Asya’da rastlandı ancak en önemli atağı Brezilya gerçekleştirdi. Bütün kredi derecelendirme kuruluşları ülkeyi yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkardı” değerlendirmesini yaptı.

 

TÜRKİYE YÜKSELECEK Mİ?

Latin Amerika’da yaşanan gelişmelere ek olarak, analistler bu ayın başında Fitch’in kredi notu BB+’a çıkardığı Türkiye’nin gelecek yıl kredi notunun daha da yükselebileceğini belirtti.

 

Türkiye’nin kredi notu Moody’s’e göre Ba3 iken, S&P ülkenin kredi notunu BB- olarak değerlendiriyor. Öte yandan Mısır’ın kredi notu, üç kuruluş tarafından da BB+ olarak görülüyor.

 

Haberin Devamı

Yatırım bankası Royal Bank of Scotland’ın gelişmekte olan Avrupa ülkelerinden sorumlu müdürü Tim Ash ise, “Mısır’ın GSYİH’sının yüzde 80’ine denk gelen seviyede ülke borcu varken, Türkiye’nin kredi notunun Mısır’ın iki puan gerisinde olması çok saçma” yorumunu yaptı.

 

ENDONEZYA VE RUSYA DA ÖNE ÇIKIYOR

Kredi notu yükseltilen diğer bir ülke de Endonezya oldu. S&P’nin Endonezya’nın görünümünü durağandan olumluya çevirdiğine de dikkat çekilen analizde, ülkenin kredi notunun Moody’s tarafından da yükseltildiği belirtildi.

 

Avrupa’da ise Rusya’nın yatırımcılar için olumlu gelişmelere sahne oldu. Fitch’ten Coulton, Rusya’nın ekonomik krizden beklenenden daha az sorunla çıktığı değerlendirmesini yaptı.

 

Haberin Devamı

Fitch ve S&P, Rusya’nın kredi notunu BBB olarak görüp, ülkenin negatif bir görünüme sahip olduğunu belirtirken, Moody’s ülkenin kredi notunu Baa1 olarak görüyor ve durağan bir görünüme sahip olduğunu söylüyor.

 

Öte yandan analistler, bankacılık sistemi ve ekonomisinde ciddi sorunlar yaşayan Ukrayna’nın da gelecek yıl kredi notunun yükselebileceğini belirtti. S&P’nin ülkeye verdiği kredi notu CCC+ iken, Moodys’in ki B2, Fitch’e göre ise B-.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!