Gözler Monica'nın eteğine çevrildi

Güncelleme Tarihi:

Gözler Monicanın eteğine çevrildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Amerika'da ‘‘uçkurgate’’ skandalında tüm dikkatler Beyaz Saray eski stajyeri Monica Lewinski'nin Başkan Bill Clinton ile ilişkisi sırasında giydiği ve ‘‘sperm bulaştığı’’ belirtilen elbiseye çevrildi. Lewinsky, elbiseyi skandalı soruşturan bağımsız savcı Kenneth Starr'a verdi. Starr'da, laboratuvarda DNA incelemesinin yapılabilmesi için, ebiseyi FBI'a teslim etti. Eğer elbise temizleyiciye gitmemişse, FBI laboratuvarından gelecek sonuçla birlikte soruşturma hız kazanacak. Bir anlamda, skandala taraf olan Başkan Clinton ile Lewinsky'nin kaderini tayin edebilecek.

Amerika'yı aylardır meşgul eden medyanın en çok işlediği konuların başında gelen Beyaz saray'daki seks skandalı, çok farklı bir aşamaya geldi. Eski Beyaz Saray sekreteri Monica Lewinsky'nin geçtiğimiz günlerde ilk kez açıkça Başkan Bill Clinton ile cinsel ilişki kurduğunu itiraf etmesi, ülkede her şeyi ‘‘seks’’e endeksledi. Lewinsky'nin Clinton'la cinsel ilişki sırasında üzerinde bulunan ve sperm bulaştığı sanılan elbiseyi skandalı soruşturan bağımsız savcı Kenneth Starr'a vermesinin ardından herkes sabırsız bir bekleyişe girdi. FBI laboratuvarlarında incelenecek olan elbise, Başkan Clinton ile Lewinsky'nin geleceğini belirleyecek.

HALK MEMNUN

Uzmanlar, laboratuvar testlerinin 2 ile 6 hafta kadar sürebileceğini ifade ediyorlar. Elbisedeki spermden elde edilecek DNA sayesinde, Monica'nın cinsel ilişkiye girdiği kişinin kimliği kesinlikle saptanabilecek. Böylece, Başkan Clinton'ın yalan söyleyip söylemediği de ortaya çıkacak.

Tüm bu suçlamalara karşın, Amerikan kamuoyu, kuşkusuz tarihin en tartışmalı başkanı olan Clinton'ın performansından da oldukça memnun görünüyor. Siyasi gözlemciler, Clinton'ın, son bir hafta içinde önemli dönüşümlerin yaşandığı seks skandalında, giderek köşeye sıkıştığı görüşünü paylaşıyorlar.

Skandal ilk patlak verdiğinde, Clinton'ın halktan aldığı onay yüzde 73'e çıkmıştı. Clinton, son bir hafta içinde aldığı ciddi darbelere rağmen, her üç Amerikalıdan ikisinin kesin desteğine sahip. Bütün kamuoyu yoklamaları, Amerikalıların, yalancı da olsa, genç stajyer Lewinsky ile cinsel ilişkide bulunmuş da olsa, Clinton'ın işbaşından uzaklaştırılmasını istemediği gösteriyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Clinton, 17 Ağustosta bağımsız savcı Kenneth Starr'a avukatlarının eşliğinde ifade verecek. Clinton'ın ifadesi videoya kaydedilecek ve büyük jüri tarafından izlenecek. Starr, soruşturmasını tamamladıktan sonra, ABD Temsilciler Meclisi'ne bir dosya sunacak. Dosya, önce Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'nde ele alınacak. Clinton'ın siyasi rakibi Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu komite, şimdiden çalışmalarına başladı.

Starr'ın verdiği dosya çerçevesinde, Clinton'ın işbaşından uzaklaştırılmasına ilişkin oturumlar, Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi'nde yapılacak. Komite, daha sonra konuyu Senato'ya sevk edecek ve Clinton'un görevden alınıp alınmamasına karar verilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!