Gözgöregörezedeler

Güncelleme Tarihi:

Gözgöregörezedeler
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 24, 2005 21:23

Biliyorum Serdar, ‘Ben daha önce yazmıştım, ben bunu şu tarihte söylemiştim’ diyen köşe yazarlarına tilt olursun sen, biliyorum. Zaten ben bir kere çenemi tutamamış, bu konuda ‘Ben fi tarihinde yazmıştım’ diye tepende havan dövmüştüm, illallah deyip aynı yazımı bir kere yayımlattırmıştım sana. Ama inan, olup bitenleri gördükçe... ay orta yerimden çatlıyacağım ayol!

Haberin Devamı

Berrin’den gelen notun devamı:

 

Tarih 24 Nisan 2001’miş Serdar. Demek ki (dur senin gibi yapmayayım, doğru hesap edeyimJ) dört sene olacak neredeyse...

 

Milliyet’te şöyle yazmışım:

 

Kredi kartı-zedeler

 

Gazetelerde bir haber vardı: Son kriz patlayalı, kredi kartı kullanımı ve kredi kartıyla alışveriş hacminde patlama varmış.

Kredi kartıyla tüketim ve borçlanma, geçim sıkıntısı karşısında olsa olsa bir "ileriye kaçış" olabilir.

Yani, sorundan kurtulmak değil, sorunu içinden çıkılmayacak şekilde büyüterek, ertelemek...

Haberin Devamı

İki önerim var:

(1) Kredi kartı-zedeler Derneği (Kart-Der) henüz yoksa, geç kalınmadan kurulsun; eylem planı yapılsın.

(2) Hükümet, kredi kartı mağdurlarına nasıl bir "istisna" uygulayacağını şimdiden düşünmeye başlasın.

Nasılsa lazım olacak...

 

(Yandaki karikütürü bu yazı için Haslet çizmişti!)

 

*

 

Allah aşkına Serdar, ben bile, bu ekonomi cahili halimle, 4 sene önce olup bitecekleri fark edebildiğime göre... gelip geçen hükümetler, Maliye, Merkez Bankası, Bankalar Birliği midir nedir o, koca koca ekonomistler, maşallah (senin tabirinle) mangal körüğü köşe yazarları... bir Allah’ın kulu da vatandaşın ağır ağır kısır döngüye girdiğini, batağa saplandığını, kartopu gibi büyüyecek borçları ödeyemez hale geleceğini... yani insanın aklı havsalası almıyor Serdar!

 

 

***



İlahi Berrin, bazen çocuk gibi saf oluyorsun!

Bir ara bankerler türemişti, ciddi bankalar (atıyorum) yıllık % 50 faiz verirken onlar vatandaştan aylık % 10-15 faizle para topluyorlardı, hiç biri bankacı filan da değildi bunların, sermayeleri yoktu, kefilleri yoktu, kimi bir handa çaycıyken, kimi bir şirkette ayakçıyken ‘BANKER BİLMİM KİM’ diye ortaya çıkmıştı... Gün gelip emekliler, dullar Boğaz Köprüsü’nden atlamaya başlayana kadar yukarıda saydığın zer-zevatın hepsi bu talanı seyretmemiş miydi?

Bilmiyorlar mıydı bunu böyle biteceğini?

Önüne gelenin (eski eroin kaçakçıları dahil) banka sahibi olmasına izin verenler... bilmiyorlar mıydı yani bunların batmak maksadıyla kurulduğunu ve milletin milyarlarla dolarının gideceğini?

Haberin Devamı

 

İslami holdingler Allah Peygamber adına saftriklerden para toplarken, bilmiyorlar mıydı bunun bir hırsızlık olduğunu?

 

Yani Uzanlar’ın bankaları, herkesin % 5 faiz verdiÄŸi dolara (rakamları sallıyorum) % 10 verirken... bunun arkasında ‘ekonomi dışı’ bir tezgahın olduÄŸunu, ‘namusuyla’ bankacılık yaparak bunun ödenemeyeceÄŸini, bilmiyorlar mıydı?Â(Ä°mar Bankası tam 15 yıldır dolarınıza, markınızı en yüksek faiz, diyordu reklamlar, demek ki 15 sene sürmüş bu dümen!)

Hatırlar mısın, seninle Jack London’ın sosyalistliğini tartıştığımız günleri, hani Yanan Gün’de kapitalizmi (bütün saflığıyla; London’dan bahsediyorum saf derken, kapitalizmden değil) karikatürize ederek, ‘büyük balığın küçük balığı yiyişi, sonra kendinden büyük balıklara yem oluşu’ şeklinde anlatışını çocukça ama çok doğru buluşumuzu...

Haberin Devamı

 

Bu kredi kartı soygunu DA ‘sistemin’ sokaktaki adama kurduğu bir tuzaktı Berrinciğim ve aç gözlülüğü yüzünden (biraz da çaresizliği) millet BİR KERE DAHA tuzağa düştü ve donuna kadar kaptırdı.

 

Bugün bir tedbir aranıyorsa, demek ki artık deniz bitti, ‘sistem’ kendi de zarar görmeye başladı...

 

Bakalım bundan sonra, beni bir soyan olsa diye bekleyen uyanık-sazan milletimiz hangi yolla soyulacak?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!