Gözaltına alınan İngiliz gazeteciler tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Gözaltına alınan İngiliz gazeteciler tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2015 07:13

Çatışma bölgelerinden yaptığı haber ve videolarla tüm dünyada bilinen ABD merkezli yayın kuruluşu Vice News'in 3 çalışanı Diyarbakır'da tutuklandı.‘IŞİD adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak’ suçundan mahkemeye sevk edilen İngiliz gazeteciler Mohammed İsmael Rasool, Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury akşam saatlerinde tutuklandı.

Gözaltına alınan İngiliz gazeteciler tutuklandı
Diyarbakır’da iki İngiliz gazeteci gözaltına alındı

Haberin Devamı

Diyarbakır’da geçen Cuma günü gözaltına alınan İngiliz gazeteciler Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile Iraklı tercümanları Mohammed İsmael Rasool, bugün adliyeye sevk edildi.

Savcılıkta işlemleri tamamlanan ve tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edilen gazeteciler tutuklandı.

Düzenlenen evraklarda, gazetecilerin ‘DEAŞ terör örgütü adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak’ iddiasıyla gözaltına alındıkları belirtildi.

Gazetecilerin bir ihbar üzerine yakalandıkları da kaydedildi.

BAŞSAVCILIK AÇIKLAMASI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, tutuklanan Vice News haber kanalı çalışanı İngiliz gazeteciler Mohammed İsmael Rasool, Philip Gıngel Hanrahan ve Philip John Pendlebury ile ilgili yazılı açıklama yaptı. İngiliz gazetecilerle birlikte gözaltına alınan Türk şoför Abdurrahman Dilekçi de adliyeye sevk edildi. Dilekçi, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Başsavcı Solmaz’ın yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Haberin Devamı

"Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerince elde edilen bir bilgi doğrultusunda yapılan çalışmada şüpheli A.D. ve yabancı uyruklu M.İ.R., J.P.J.G.H., P.J.P., isimli 4 şüpheli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2015/29855 numarasıyla soruşturma başlatılmakla, 28.08.2015 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatıyla A.D., M.İ.R., J.P.J.G.H., P.J.P., isimli 4 şüpheli gözaltına alınmış olup, 31.08.2015 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımızca ifadeleri alındıktan sonra Türk Ceza Kanunu’nun 314/3, 220/7 delaletiyle 314/2. maddesi uyarınca silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek eylemi iddiasından tutuklanmaları talebi ile Nöbetçi Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişlerdir.

Nöbetçi 2. Sulh Ceza Hakimliğin 2015/224 numaralı sorgu tutanaklarına göre A.D., isimli kişi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 314/3, 220/7 delaletiyle 314/2. maddesi uyarınca silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek eylemi iddiasından Adli Kontrol Hükümlerinin Uygulanması kararı verilmiş olup, Şüpheliler M.İ.R., J.P.J.G.H., P.J.P., isimli yabancı uyruklu kişiler hakkında ise Türk Ceza Kanunu’nun 314/3, 220/7 delaletiyle 314/2. maddesi uyarınca silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek eylemi iddiasından eylemi iddiasından tutuklanmalarına karar verilerek konumlarına uygun Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gönderilmişlerdir.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen 2015/29855 numaralı soruşturma devam etmekte olup, soruşturmanın safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir."

Gözaltına alınan İngiliz gazeteciler tutuklandı

Tutuklanan gazetecilerden Jake Hanrahan

Gözaltına alınan İngiliz gazeteciler tutuklandı
Tutuklamanın ardından ilk açıklama

VICE NEWS HAKKINDA

ABD merkezli Vice News dünyada sıcak gelişmelerin yaşandığı bölgelere muhabir göndererek önemli röportaj ve haberlere imza atan bir uluslararası bir haber organizasyonudur. 2013 yılının Aralık ayında kurulan Vice News önemli gelişmelerle ilgili belgesel ve özel haberler yaparak, bu haberleri kendi internet sitesinden ve Youtube aracılığıyla servis etmektedir. Ana merkezi New York'ta bulunan şirketin dünyanın bir çok kilit noktasında da bürosu bulunmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!