Gözaltı tedirginliği

Güncelleme Tarihi:

Gözaltı tedirginliği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

HADEP'li 3 belediye başkanının gözaltına alınması Güneydoğu'da bir süredir yumuşamış olan havayı gerdi. Diyarbakır'da dün de belediye önünde gösteri yapıldı. 20 kişi bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

HADEP'li 3 belediye başkanının gözaltında sorgusu sürüyor. Başkanların gözaltına alınmasını protesto amacıyla, Büyükşehir Belediye binası önünde toplanarak yürümek isteyen HADEP'lilere polis müdahale etti.

Gözaltında bulunan belediye başkanlarına destek amacıyla 2 gündür belediye önüne gelerek gösteri yapan yaklaşık 1500 kişi, dün de belediye önünde toplanmak istedi. Belediye önünde toplanmak isteyen gruplara polis müdahale etti. Çevik kuvvet ekipleri, tüm ara sokakları ve yolları tutarak engel olmaya çalıştı.

Ancak tüm önlemlere karşın, ‘‘Başkanlara özgürlük’’ sloganı atarak yürüyüşe geçen kalabalığa polisler cop ve sopalarla müdahale etti. Çok sayıda vatandaş yaralandı. Zaman, zaman sokak aralarında polislerle göstericiler arasında kovalamaca yaşandı. Dağıtılan grubun yeniden bir araya gelerek, ‘‘Demokratik hakkımızı kullanmak istiyoruz’’ diye ısrarda bulunmaları sonuç vermedi. Kalabalık daha sonra dağıldı. Olaylar sırasında 20 kişi gözaltına alındı, ancak sonra salıverildi. Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, bundan sonra hiçbir gösteriye izin verilmeyeceğini söyledi.

İŞKENCE İDDİASI

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Sezgin Tanrıkulu, Belediye başkanlarının işkence gördüklerine dair kaygıları bulunduğunu ve bu nedenle DGM savcılığına dilekçe verdiklerini belirterek, ‘‘Devlet Hastanesi'nde iki doktor, Jandarma Alay Komutanlığı'na götürüldü. Başkanlar muayeneden geçirildi. Siirt Belediye Başkanı Selim Özalp'in koltuk altında nedeni belli olmayan sıyrıklar ortaya çıktı. Diyarbakır Tabib Odası ve Türk Tabibler Birliği'nden üç başkanın yeniden muayenesi için talepte bulunduk'' dedi.

CHP ARAŞTIRIYOR

CHP Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesi Orhan Veli Yıldırım ve eski Devlet Bakanı İbrahim Tez'in de aralarında bulunduğu CHP heyeti, HADEP'li 3 başkanın gözaltına alınmasını araştırmak amacıyla Diyarbakır'a geldi. Yıldırım ve Tez, Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Mustafa Özer'le birlikte Diyarbakır DGM Başsavcısı Nihat Çakar ve diğer yetkililerle görüştüler.

Gözaltı

süresi

doluyor

Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı'nda sorgulamaları süren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik, Siirt Belediye Başkanı Selim Özalp ve Bingöl Belediye Başkanı Feyzullah Karaaslan, önceki akşam sağlık kontrolünden geçirildiler. Başkanların 4 günlük yasal gözaltı süresi doluyor. Yasal sürenin dolmasından sonra sorgulamanın tamamlanmaması halinde DGM'nin 7 günlük ek gözaltı süresi verebiliyor.

Üç başkanın hukuk dışı yöntemlerle gözaltına alındıkları iddiasıyla Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı'na başvuran avukatlarına, 3 Nolu DGM yedek üyeliği tarafından ‘‘Hukuka aykırılık yok'' yanıtı verildi ve bu koundaki itirazlar reddedildi.

Kutan: Şık değil

FP Genel Başkanı Recai Kutan, partisinin dünkü Meclis Grubu'nda HADEP'li üç belediye başkanının savcılığa çağırılıp sorgulanmak yerine, sıradan bir suçlu gibi gözaltına alınmalarını eleştirdi. Kutan, ‘‘Bu şık değil, Türkiye'nin imajını zedeliyor. Seçimle işbaşına gelmiş insanlara yönelik tasarrufların kamu vicdanını sızlatmaması gerekir’’ dedi. Kutan, Türkiye'deki son gelişmelerin Batı basınında, ‘‘Sertlik yanlıları AB yolunu sabote ediyor’’ diye değerlendirildiğine dikkat çekti ve ‘‘Bu kör döğüşünden kimlerin karlı çıktığına bakarsanız, bunların kim oldukları anlaşılır’’ diye konuştu. İslami dernek ve vakıflara dönük operasyonları da eleştiren Kutan, şunları söyledi: ‘‘Eşkiyanın terörü ile hükümetin terörü arasında hiç bir fark yoktur.’’

Böyle götürdüler

DİYARBAKIR'da HADEP'li başkanların gözaltına alınmasını protesto gösterilerine kadınlar da katıldı. Sokak aralarından Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyüş başlatan gruplara polis engel olmak isteyince olay çıktı. Polis cop ve sopayla müdahale ederek göstericileri dağıttı. Direnenlerden, aralarında kadınların da bulunduğu 20 kişi yaka paça gözaltına alındı. Emniyete götürülürken, ‘‘Başkanlara özgürlük’’ sloganları atan göstericiler, daha sonra serbest bırakıldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!