Göz içi lensler şırıngaya girdi

Güncelleme Tarihi:

Göz içi lensler şırıngaya girdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2015 12:43

GÖZ hastalıklarının tedavisindeki gelişmeler, Avrupa Katarakt ve Rekraktif Cerrahisi Kongresi’nde dünya basını ile paylaşıldı.

Haberin Devamı

Birbirinden ünlü göz doktorlarının katıldığı kongrede, katarakt ameliyatı olan kişinin gençliğinden daha iyi bir görüşe sahip olacağı iddia edilirken, bunu sağlayan en önemli etkenin göz içi lenslerin şırınga yöntemi ile göze yerleştirilmesi olduğu savunuldu.
Avrupa Katarakt ve Rekraktif Cerrahisi Kongresi 5-9 Eylül tarihleri arasında Barselona’da yapıldı. Kongrede katarakt ile ilgili gelişmeleri Hürriyet’e anlatan Alcon Göz İçi Lensleri AR-GE’den sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmet Tezel, 65 yaş ve üstü herkesin katarakt ile karşı karşıya kalabildiğini söyledi. Katarakt ameliyatlarının asıl amacının insanları gözlüksüz hale getirmek olduğunu belirten Tezel şunları söyledi:

GÖZ İÇİ LENS ARTIK NUMARALI

“Kataraktın asıl nedeni göz içi lenslerinin 45 yaşından sonra esnekliğini kaybetmesi, sertleşmesi. Bu nedenle ilerleyen dönemde körlük oluştuğundan ameliyat yapılıyor. İlk göz içi lensler hep uzak görüş içindi. Yakın görüş için insanların gözlük takması gerekiyordu. Ancak gözlükten bağımsız olmak önemli. Bu nedenle ışığı ikiye bölerken, biri yakın diğeri uzak görüşü sağlayan lensler geliştirildi. Bunun dezavantajı hava karanlıksa özellikle görüşünüzün kısıtlanması. Şimdi ise ışığı üçe bölen lensler geliştirildi. Bu lenslerde bir ışık orta mesafe görüş için kullanılıyor. Bu önemli çünkü, örneğin araba kullanırken göstergelerinizi görmek için orta mesafe görüşe ihtiyacınız var. Doktora gittiğinizde doktor bir takım ölçümler yapıyor. Göz içi lenslerin artık gözlükler gibi numaraları var.

LENSLER ŞIRINGA İLE ENJEKTE EDİLİYOR

Katarakt olduğunuz zaman göz bebeğinizin arkasındaki lens transparanlığını yitiriyor ve buzlu cam gibi oluyor. Bu nedenle göremiyorsunuz. Bu lensin çıkarılması gerekiyor. Daha önce korneada büyük bir kesik açılıyordu. Gözbebeğinin arkasına gidilip buzlu lens çıkarılıyordu. Bu kesik nedeniyle insanlarda astigmatizm oluşuyor, görüş daha flu oluyordu. Şimdi o kesik miktarı 2 milimetreye kadar küçüldü. Son yıllarda doktor hastanın irisini bir ilaçla büyütüyor. Lazer ışınları ile o buzlu gibi olan lens parçalanıyor ve göz içinden çıkarılıyor. Sonra da göz içi lensiniz şırınga yöntemi ile göze yerleştiriliyor. Bu çok yeni bir yöntem. Daha önce göz içi lens bir pakete konuyor, ameliyathanede açılıyor, doktor medikal forceps ile bir kartuşun içine yüklüyordu. Bu durum teknik gerektiriyor, vakit kaybettiriyor ve hata olasılığını artırıyordu. Şimdi şırınga yöntemi ile göz içi lensinizi göze enjekte ediyorsunuz ve hata payı ortadan kalkıyor. Ameliyattan bir kaç saat içinde
gençliğinizden çok daha iyi bir görüşe sahip oluyorsunuz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!