Gotovina engeli

Güncelleme Tarihi:

Gotovina engeli
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2005 01:07

Avrupa Birliği, savaş suçundan aranan firari General Gotovina’yı teslim etmediği gerekçesiyle Hırvatistan ile bugün başlaması beklenen müzakereleri erteleme kararı aldı.
  "Hırvatistan kararı Türkiye için risk"

İngiliz Financial Times Gazetesi, Hırvatistan’ın AB ile müzakerelere başlamasının engellenmesinin Türkiye’nin 3 Ekim’de başlaması planlanan müzakerelerini tehlikeye sokabileceğini iddia etti.

TÜRKİYE’nin 3 Ekim’de AB ile başlaması beklenen müzakere sürecine yönelik şimdi de Hırvatistan engeli öne sürülüyor. Savaş suçundan aranan General Ante Gotovina’yı teslim etmediği için, Hırvatistan’ın bugün başlaması beklenen müzakerelerinin ertelenmesi üzerine Financial Times Gazetesi, Türkiye’nin müzakerelerinin de sarkabileceğini iddia etti.

AB, 17 Mart’ta görüşmelerin başlayabilmesi için Hırvatistan’a Gotovina’yı teslim etmesini şart koşuyordu. Eski Yugoslavya için Uluslararası Suç Mahkemesi’nin savcısı Carla del Ponte, önceki gün Hırvatistan’ın Gotovina’nın teslim edilmesi konusunda işbirliği yapmadığı yolunda görüş bildirmişti.

AB dönem başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un dün Brüksel’de 25 AB üyesi ülkenin dışişleri bakanlarıyla yaptığı toplantının ardından AB’li bir diplomat, ‘Dönem başkanlığı, yarın (bugün) Hırvatistan ile müzakerelere başlamak için gerekli çoğunluğun olmadığı sonucuna vardı’ dedi.

Diplomatlar, üye ülkelerin çoğunluğunun, Gotovina teslim edilinceye kadar Hırvatistan ile müzakerelerin başlamasına karşı çıktığını kaydetti. Sadece Avusturya, Macaristan, Slovenya, Malta, İrlanda, Litvanya ve Kıbrıs’ın hemen müzakereye başlanmasını desteklediği belirtildi. Hırvatistan’ın 2007 yılında AB üyesi olması planlanıyordu.

Gazeteye göre, Hırvatistan ile anlaşmazlık giderilmediği sürece, bu ülke ‘bekleme odası’nda kalmaya devam edecek ancak bu durum Hırvatistan’ın komşuları Macaristan, Slovakya, Slovenya ve özellikle de Avusturya’yı öfkelendiriyor. Bazı AB diplomatları, Türkiye’nin üyeliği konusunda şüpheleri olan Avusturya’nın, Hırvatistan’la müzakereler başlayana kadar Türkiye müzakereleri için veto kullanacağına inanıyor. Konuyla ilgili olarak, bir AB diplomatının ‘Türkiye’nin Hırvatistan’dan önce görüşmelere başlamasına izin verileceğini gerçekten düşünen var mı? Ben düşünmüyorum’ sözlerine dikkat çekildi.

Haberde, Avusturya hükümetine yakın kaynakların, Türkiye müzakereleri ile Hırvatistan arasında bağ kurma girişimlerini reddettiği ancak Hırvatistan’a kapıları kapatmanın, Balkanlar’ın istikrarına yönelik olarak yaratacağı tehlikeye dikkat çektiği de kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!