Görme engellilerin istihdamı

Güncelleme Tarihi:

Görme engellilerin istihdamı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2009 11:19

Türkiye Körler Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Yurdakan, Türkiye'deki 10 bin görme engelliden yaklaşık 2 bininin iş sahibi olduğunu belirterek, kanunlarda yer alan oranlarda engelli istihdamının, görme engellilerin işsizlik sorununu çözeceğini kaydetti.

Yurdakan,  iş olanaklarının azlığının görme engellilerin yaşadığı sıkıntıların başında geldiğini ifade etti. Kanunlarda engellilerle ilgili hükümler bulunduğunu, bunların uygulanmasının bile engellilerin iş sahibi olması için yeterli olacağına işaret eden Yurdakan, ancak kanunlarda yer almasına rağmen birçok kurum ve kuruluşun, engellileri, kanunda belirtilen oranlarda işe almadıkları için bu konuda sıkıntı yaşandığını vurguladı.

Devlet Planlama Teşkilatı ve TÜİK'in yaptığı ortak araştırmaya göre, 2007 yılı itibarıyla Türkiye'de 10 bin görme engelliden yaklaşık 2 bininin işe alındığını dile getiren Yurdakan, “Bunların da ancak 250'sinin kadın olduğunu öğrendik. Bunlar çok kısıtlı rakamlardır” diye konuştu.

İşe alınan görme engellilerin yaşadığı sıkıntılara da değinen Yurdakan, görme engellilerin, iş ortamında kendilerine sağlam insanlar gibi davranılmasını istediklerini, işverenlerin engellilere karşı değişik tutum ve davranış içinde olmamaları gerektiğini söyledi.

2022 sayılı Kanun'un, görme engellilere aylık bağlanmasını öngördüğünü hatırlatan Yurdakan, istihdam konusunda da firmaların görevlerinin kanunlarla belirtildiğini kaydetti.

Kurum ve kuruluşların görme engellileri istihdam ederken söz konusu yasaya uymalarını da isteyen Yurdakan, “Bu istihdam olanakları sağlanırsa, Türkiye'deki büyük kurum ve kuruluşların birçok engelli arkadaşımıza iş imkanı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!