Görevlilerce 4-5 saat boyunca sorgulandım Resmi tebligattan sonra dava açacağım

Güncelleme Tarihi:

Görevlilerce 4-5 saat boyunca sorgulandım Resmi tebligattan sonra dava açacağım
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2009 00:00

TÜBİTAK’ın Bilim ve Teknik Dergisi’ne uygulanan "Darwin sansürü" sonrasında şifahi olarak görevden alınan Genel Yayın Yönetmeni Dr. Çiğdem Atakuman, Hürriyet’e ilginç açıklamalarda bulundu.

Atakuman, önceki gün TÜBİTAK’a çağrılarak, Başkan Prof. Dr. Nüket Yetiş’e bilgi verilmek üzere iç denetim görevlilerince 4-5 saat süreyle sorgulandığını söyledi.

’Beni yok saydılar’

Atakuman, "Suçlama veya aklama araştırması değildi. Olayın nasıl olduğunu sordular, anlattım. TÜBİTAK’ın yazılı açıklamasında anlattıklarımın yer alacağını sandım. Ancak benimle konuştukları sırada açıklama yaptılar ve görüşlerime hiç yer verilmedi" dedi.

Olayın basına yansıdığı günden bu yana Yetiş’in ve olayın mimarı Prof. Dr. Ömer Cebeci’nin kendisi ile görüşmediğini belirten Atakuman, TÜBİTAK’ın görevden alındığını kendisine resmi olarak tebliğ etmesinin ardından dava açacağını da bildirdi.

’Yönetime yakın değilim’

Yönetime yakın olduğu için bu göreve getirildiği iddialarına da tepki gösteren Atakuman, "Ben ODTÜ kökenli bir öğretim üyesiyim ve devam etti:

’Yapılan, kişisel işgüzarlık’

"Doğal işleyiş süreçlerindeki aksama Ömer Bey’in gelişi ile başladı. Birçok talebimiz reddedildi. Yayın kurulunun kadrosunun eksik olduğunu ve yeni kişiler almamız gerektiğini söyledim. Ama bunları kişi seçimi yaparak, kendi görüşlerine göre veto etti. Yapılanların kişisel bir işgüzarlık olduğu inancındayım.

İddialara cevap

Atakuman, TUBİTAK’ın iddialarını yanıtladı: "Küresel İklim Değişikliği ana temasının, derginin Mart 2009 sayısı için kapak olarak kararlaştırılmış olduğuna ilişkin herhangi bir karar yoktur. Mart sayısı, Darwin’e ayrılmıştır, söylendiği gibi bir hafta sonu operasyonu sonucu değildir."

TÜBİTAK yetki aşımıyla suçlamıştı

TÜBİTAK’tan önceki gün yapılan yazılı açıklamada, yaşananlardan Atakuman sorumlu tutulmuş ve ’yetki aşımı’ iddiasında bulunulmuştu. Açıklamada derginin Mart sayısında önce ’küresel iklim değişikliği’ olarak belirlenen temanın yayın yönetmeni tarafından ’Darwin yılı’na dönüştürülmesi üzerine basımda ilk temaya dönüldüğü ifade edilerek, "Bu süreçte herhangi bir sansürün olmadığı" savunulmuştu.

Devrim, evrim geçirdi

ORTA
Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) BiyoGen ile Öğretim Elemanları Derneği, Bilim ve Teknik Dergisi’nin kapağının sansürlenmesini yaratıcı bir eylemle protesto etti. ODTÜ Devrim Stadyumu’nda dün bir araya gelen yaklaşık 400 öğrenci, stadyumun üzerinde yazılı dev ’Devrim’ yazısının ’D’sinin üzerinde durdu. Böylece ’Evrim’i açıkta bıraktı.

Darwin krizi NYT’de

AMERİKAN
New York Times Gazetesi, Türkiye gündemini meşgul eden ’Darwin krizi’ni haber yaptı. ’Türkiye: Darwin makalesinin yan etkileri’ başlıklı Şebnem Arsu imzalı haberde gazete, "AKP’den önce Darwin teorisi gibi tartışmalı bir meselenin kamuoyu gündemine çok ender geldiğini" belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!