Gören gerçek sanıyor

Güncelleme Tarihi:

Gören gerçek sanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 20:40

Dolandırıcıların yeni gözdesi sahte tarihi eserler. Özellikle turistlere satılmak üzere hazırlanmış heykelleri eskitmek için akıl almaz yöntemler uygulanmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ele geçirilen sahte eserler arasında müzelerde sergilenenler bile var.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığı son beş yıl içinde yüzlerce sahte heykel ele geçirdi. Bu heykellerin bir kısmı müzelerde sergilenen eselerdi. Bir kısmı ise piyasada satılırken güvenlik güçlerince ele geçirildi. Sahte olduğunu bilmeden, tarihi eser olduğu zannıyla bu heykellere milyonlarca lira ödeyenler var. Genellikle sahte heykeller yurtdışına kaçırılmak üzere hazırlanıyor. Heykellerin gerçekçi görünmesi için akıl almaz yöntemler uygulanıyor.

Mermer heykellerde figürlerin bazı uzuvları özellikle kırılıyor. Ele geçirilenlerin pek çoğunda burnu, kolu, hatta gövdesi parçalanmış olanlara rastlamak mümkün. Metal heykeller ise korozyon tutması için toprağın altına uzun süre gömülüyor. Bazılarının üzerinde bilinçli metal delikler açılıyor. Böylelikle heykellere eskitilmiş görüntüsü veriliyor. Alıcıların uzmanlığı yoksa bu duruma kanıp milyonlarca lira ödüyor. Altın, bronz, gümüş heykelciklerin de sayısı az değil. Alıcıların gözünü boyamak için her türlü kopya figürü kullanan sahteciler özellikle yabancıları hedef seçiyor. Antalya, İzmir gibi turistlerin yoğun olduğu bölgelerde faaliyet gösteren sahteciler, terakota, sikke, madalyon gibi kolaylıkla taşınabilir tarihi eser görünümlü materyaller üretiyor.

Haberin Devamı

DETAYLI ANALİZ YAPILIYOR

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü sahtecilerle mücadele için 2010 yılından bu yana yoğun bir çalışma yürütüyor. Öncelikle daha önceki yıllarda müzelere girmiş sahte eserleri komisyon kurarak ayıklayan bakanlık, güvenlik güçlerinin de ele geçirdiği eserlerin de komisyon vasıtasıyla gerçekliğini denetliyor. Eserlerin tespitinin yapıldığı müzede kurulan komisyonun verdiği raporda şüphe uyandıracak bir durum tespit edildiğinde başka müze uzmanlarından oluşan yeni bir komisyon kuruyor. Bu komisyonun da kararında şüphe oluşuyorsa üniversite hocalarından oluşan bilimsel bir heyet oluşturuluyor.

SAÇLAR KLASİK DÖNEM GÖZLER ROMA DÖNEMİSAÇLAR KLASİK DÖNEM GÖZLER ROMA DÖNEMİ

30x18x24 cm. boyutlarındaki heykel başının siyah damarlı kırmızı mermerden yapıldığı, çok diri olan saç buklelerinin aşınmış görünümü kazandırmak için yer yer darp edilmiş olduğu, başlık ve saç stilinde Klasik Dönem özelliği görülürken gözlerinin Roma Dönemi özelliği gösterdiği, antikçağ heykeltıraşlık sanatında, klasik Dönem ve sonrası eserlerde görülen insan anatomisine uygun olmadığı bu nedenle anılan heykel başının imitasyon ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında olmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Gören gerçek sanıyor

ORİJİNALİ LOUVRE’DA

Antalya İli, Elmalı Müzesi Müdürlüğü’ne bir şahıs tarafından teslim edilen 2 adet hayvan figürünün imitasyon olup olmadığı hususunda tereddüt yaşanması nedeniyle Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce sözkonusu eserlerin analiz ve değerlendirilmeleri için bir komisyon kuruldu. Komisyon tarafından hazırlanan 29 Mayıs 2013 tarihli raporda; söz konusu objelerden, kanatlı keçi biçimindeki bronz apliğin Louvre Müzesi’nde bulunan ve olasılıkla MÖ. 5. yüzyıl sonu ile 4. yüzyıl başına tarihlenen altın kanatlı bronz keçi apliğinin bir imitasyonu olduğu belirtildi.

Gören gerçek sanıyor


KİMYASAL YÖNTEMLERLE ESKİTME YAPILMIŞ

Haberin Devamı

Pirinçten mamul, 14 cm uzunluğunda Romalı bir savaşçıyı tasvir eden heykelciktir. Ayak kısmı bilekten itibaren kopuk durumdadır. Başında Korinth başlığı mevcuttur. Göğüs kısmı toga ile örtülüdür. Sağ kol omuzdan itibaren kırık ve noksandır. Sol kol aşağıya inik olup elinde muhtemelen hançer tutmaktadır. Ayaklar hafif sağa dönüktür. Kimyasal metotlarla eskitilme çalışması yapılmıştır. Vücudun ön ve arka kısmında delikler mevcuttur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!