Google ve IBM işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Google ve IBM işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2007 13:44

Google ve IBM'in, üniversite öğrencilerini ve araştırmacıları, geleceğin yazılım metodolojisi olarak görülen İnternet Ölçekli Hesaplama'ya (Internet-Scale Computing) hazırlayacak bir projeye başladığı bildirildi.

Haberin Devamı

IBM'den yapılan yazılı açıklamada, projede, bilgisayar bilimleri eğitimi alan üniversite öğrencilerinin, IBM ve Google'nin kullanımlarını açtığı yüzlerce sunucudan oluşan bilgisayar kümesinde, açık kaynak kodlu ve paralel hesaplamaya uygun yazılım uygulamaları geliştireceği kaydedildi.

Başlangıçta sadece ABD'deki bazı üniversitelere açık olacak projenin, bir süre sonra diğer öğrenci ve akademisyenlerin de kullanımına sunulacağı belirtilen açıklamada, proje kapsamında Google ve IBM'nin yüzlerce BladeCenter ve Sistem x sunucusunun, bir küme yapısında internet üzerinden öğrencilerin kullanımına açılacağı ifade edildi.

Verilen bilgiye göre, toplamda bin 600'den fazla işlemciye sahip olması hedeflenen sistem, Linux işletim sistemi üzerinde çalışacak. XEN sanallaştırma sistemine sahip olacak bilgisayar kümesinde, Google'nin açık kaynak kodlu MapReduce ve Google File System yazılımları çalışırken, sistemin yönetim, takip ve kaynak planlama işlemlerini IBM'in Tivoli yazılımları gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

İnternet Ölçekli Hesaplama, yazılım ve diğer bilişim teknolojisi araçlarının tek bir sunucuda çalışabilen tek bir uygulama olarak kalmaması, internete bağlı binlerce makinede paralel bir şekilde çalışabilmesi yöntemine uygun bir şekilde geliştirilmesini tanımlamak için kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!