Google, Çin’de sansürlü devam edecek

Güncelleme Tarihi:

Google, Çin’de sansürlü devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 10:11

Arama devi Google, dünyanın en büyük ikinci İnternet piyasasına sahip Çin’de tutunmak için, yeni sitesi Google.cn ile ‘sakıncalı’ siteleri sansürlüyor. Google tepki çeken yeni sitesiyle ilgili yaptığı açıklamada, Çin’den tamamen çekilmenin daha yıkıcı bir davranış olacağını vurguladı. Açıklamada ayrıca, diğer arama sitelerin aksine Google.cn’nin, erişimin yasaklı olduğu durumlarda kullanıcıları uyaracağı belirtildi. Google’ın Çin’deki ilk denemesi hükümetin engellemeleriyle karşı karşıya kalmıştı.

Haberin Devamı

Google yaptığı bir açıklamada Çin’de hizmete giren yeni arama sitesi Google.cn’yi duyurdu. Dev arama firması her ne kadar yeni sitesinden umutlu olsa da, ülkede tutunabilmek için Çin hükümetinin katı sansür politikalarına boyun eğmek zorunda. Bu sebepten dolayı da çeşitli çevreler, ‘kullanıcı özgürlüğü’ nosyonuyla hareket eden bir şirketi bu hareketinden dolayı ağır bir şekilde eleştiriyor.

 

Çin’de tutunabilmek için bunun gerekli olduğunu belirten Google ise, bu dev piyasadan çekilmenin daha yıkıcı bir hareket olacağını vurguluyor. Buna ilaveten dev arama şirketi, ülkede faaliyet gösteren rakiplerine göre ‘daha ilerici’ bir misyon üstleneceğini ekliyor. Buna göre Google, herhangi ‘sakıncalı’ bir durumda Çinli kullanıcıları uyararak, bulunan veya aranan içeriğe erişimin yasak olduğunu bildirecek.

 

Haberin Devamı

Dev pasta

 

Çin’deki İnternet kullanımı gün geçtikçe büyüyor ve en son verilere göre 1.3 milyar nüfuslu ülkedeki İnternet kullanıcılarının sayısı 110 milyonu aşmış durumda. Durum böyle olunca, her yıl daha hızlı bir şekilde büyümeye devam eden bu dev pastadan firmalar kendi paylarını almak istiyorlar. Fakat ülkedeki katı rejim bazen sorunlara yol açabiliyor.

 

Google’ın Çin’de belli bir süredir faaliyet gösteren büyük rakipleri Microsoft ve Yahoo ise öteden beri sansür kullanıyor. Geçen sene Yahoo’nun, Çinli bir gazetecinin 10 yıla mahkum edilmesinde kanıt olarak kullanılan bilgileri Çin hükümetine verdiği iddia edilmiş ve çeşitli çevreler tarafından ağır bir şekilde eleştirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!