Gönül Bayhan'a annelik ödülü de verilmeli

Güncelleme Tarihi:

Gönül Bayhana annelik ödülü de verilmeli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet öneriyor

Eski sinema sanatçısına Üsküdar Belediyesi sahip çıktı

Eski bir sinema sanatçısı o. 1950 ve 60’lı yıllarda Türk sinemasının en tanınmış yıldızlarındandı. 1970'ten sonra ‘‘Unutuluş Irmağı’’nın sularına kapıldı. 1988'de Hafta Sonu ve Gazete Gazetesi, özürlü kızına bir mağarada bakmaya çalışan Gönül Bayhan'ın dramını yetkililere hatırlattı, ama bir kulaklarından girip öbüründen çıktı. Gönül Bayhan, yoksulluk ve sefalet içinde, sokaklarda ve parklarda yatarak kızına bakmaya çalıştı.

Yoksulluk ve unutuluş yüzünden zeka özürlü kızıyla sokakta kalan ve günlerdir Üsküdar'da bir parkta sabahlayan Türk sinemasının siyah-beyaz döneminin ünlü yıldızlarından Gönül Bayhan'a Üsküdar Belediyesi sahip çıktı. 1950'li yıllarda sinemaya başlayan, 60'ın üstünde filmde oynayan ve ‘‘vamp kadın’’ tipleriyle tanınan Gönül Bayhan, kızıyla birlikte Üsküdar Belediye Başkanı Yılmaz Bayat'ın talimatıyla Kuzguncuk'ta bir eve yerleştirildi. Gönül Bayhan'ın yerleştirildiği iki katlı ahşap binanın üst katı eşya ile donatıldı. Bayhan ile kızının günlük ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bir de yardımcı kadın tutulurken, yiyecek-giyecek ihtiyacı da belediye tarafından karşılanıyor.

Şimdi Hürriyet Gazetesi olarak kamuoyuna öneriyoruz. Böylesine bir kişilik ve fedakárlık nedeniyle Gönül Bayhan'a ilgili kurumların ömrünün sonuna kadar bakıp annelik ödülü de vermesi gerekli.

37 yaşındaki Oben Ballı adlı özürlü kızıyla birlikte Üsküdar'daki evinde yeni yaşamına başlayan Gönül Bayhan, Üsküdar Belediyesi'ne, kendisine ve kızına sahip çıktığı için teşekkür etti. Son 2 yıl kirasını bir işadamının ödediği Küçükyalı'da bir evde oturduklarını, bu sürenin dolmasından sonra kirayı ödeyemediği için evden ayrılmak zorunda kaldıklarını ifade eden Bayhan, ‘‘Gidecek yerimiz olmadığı için Üsküdar Doğancılar Parkı'na geldik. Yaklaşık 1 hafta geceleri burada yıldızların altında yattık’ dedi

Kim kimdir?

Gerçek adı Gönül Özkökleşen olan Gönül Bayhan 1932 yılında İstanbul'da doğdu. 1950'de Çamlıca Kız Lisesi'nde okurken güzellik yarışmasına katıldı. 1952'de ‘‘Kanlı Feryat’’ filmiyle sinemaya geçti. Bir süre tiyatro oyunculuğu yaptı. Bayhan, belirli bir dönemin en tutulan vamp kadınlarından biri oldu. Çoğunlukla bu tiplemesiyle filmlerde gözüktü. Fikret Hakan, Yılmaz Güney, Ahmet Mekin, Eşref Kolçak, Yılmaz Duru, Göksel Arsoy ve Hüseyin Peyda gibi Türk sinemasının büyük oyuncularıyla aynı filmde oynadı. Rol aldığı bazı filmler şunlar: Kaderin Mahkumu (1953), Sahildeki Kadın (1954), Kör Kuyu, Sazlı Damın Kahpesi (1957), Ağlarsa Anam Ağlar, Kahpe Zalim (1960), Başa Gelen Çekilir, Ölüm Film Çekiyor (1961), Yaban Gülü (1962), Evcilik Oyunu (1964), Anadolu Kini (1970)

Sinemaya yıllarca emek veren Gönül Bayhan, Kültür Bakanı İstemihan Talay ile Sinema Oyuncuları Derneği ve Türker İnanoğlu'nun daha önce çeşitli miktarlarda yardım gönderdiklerini belirterek ‘‘Ama İstanbul gibi bir yerde, yaşlı bir insanın bu şartlar altında geçinebilmek imkansız’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!