Göller Yöresi'nde 14 bin hektar alan kurutuldu

Güncelleme Tarihi:

Göller Yöresinde 14 bin hektar alan kurutuldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2006 13:39

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, sıtmayla mücadele kapsamında 1950'lerde sulak alanların kurutulmasına başlandığını belirterek, “Göller Yöresi'nde son 35-40 yılda 14 bin 837 hektar alan kurutuldu” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Pepe, CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu, yazılı soru önergesine verdiği cevapta, Göller Yöresi olarak adlandırılan Batı Akdeniz Bölgesi'nin sulak alan biyoçeşitliliği yönünden Türkiye'nin hemen hemen en zengin yöresi olduğunu, bölgede uluslararası öneme sahip 14 alan bulunduğunu bildirdi.
Sıtma hastalığıyla mücadele nedeniyle 1950'li yıllarda bazı göllerin kurutulduğunu, ancak bundan vazgeçildiğini belirten Pepe, bugün ise sulak alanları besleyen su kaynaklarının barajlarda tutulması ya da yönlerinin değiştirilmesi nedeniyle kuruma olaylarının yaşandığına işaret etti.

Kurutma işlemlerinin çoğunun DSİ Genel Müdürlüğü'nün planladığı ve uyguladığı projeler sonucu gerçekleştiğini bildiren Pepe, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Göller Yöresi'nde son 35-40 yıl içinde kurutulan alanlar arasında Avlan Gölü (850 hektar), Karagöl (1280 hektar), Ovagelemiş Köyü (1350 hektar), Ketsel Gölü (2300 hektar), Gökçeli Gölü (740 hektar), Gencali Gölü (317 hektar), Pınarbaşı Gölü (1000 hektar), Söğüt Gölü (6500 hektar), Alparslan Gölü (500 hektar) örnekleri dikkati çeken sulak alanlardır. Göller Yöresi'nde kurutulan bu alanlar, 14 bin 837 hektardır. Ne yazık ki bu değerli alanların kaybına karşılık elde edilen tarımsal arazilerden de beklenen verim sağlanamamış, tuzlanma ve rüzgar erozyonu gibi nedenlerle toprak verimsizleşmiştir. Ayrıca su rejiminde meydana gelen bozulmalar sonucu oluşan iklimsel değişmeler birçok canlı türünün neslini tehlikeye düşürmüş veya tamamen yok olmasına zemin hazırlamıştır.”

AVLAN KURTARILDI, KESTEL'İN MALİYETİ YÜKSEK

Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında, kurutulan ve bozulan sulak alanların rehabilitasyonu çalışmalarına başlandığını ifade eden Çevre ve Orman Bakanı Pepe, Avlan Gölü'nde başlatılan rehabilitasyon çalışmasının belirli ölçüde başarıya ulaştığını, bu alandaki eko sistemin devamlılığının sağlanması için çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.

Pepe, Ketsel Gölü'nün yeniden kazanılması için bilimsel bir araştırma yaptırıldığını, bu araştırma sonuçlarına göre alanın yeniden kazanılmasına yönelik sosyal problemlerin çözümü için büyük finansal kaynaklar gerektiğinin ortaya çıktığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan Pepe, “Bakanlığımız kurutulan sulak alanların yeniden kazanımı için gerekli olan çalışmaları imkanları ölçüsünde sürdürmektedir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!