Göktaşı avcıları

Güncelleme Tarihi:

Göktaşı avcıları
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Mars'tan kopup dünyaya düşen bir göktaşında Kızıl Gezegen'de yaşam izlerinin bulunması, göktaşlarının önemini iyice artırdı. Bilim adamları, artık göktaşı avcılığına çıkıyorlar. TÜBİTAK'ın yayımladığı Bilim ve Teknik Dergisi'nin kasım sayısında yer alan bir yazıda, göktaşlarının dünya açısından bir ‘‘zaman makinesi’’ görevi gördüğü ve Güneş Sistemi'nin oluşumunu anlama açısından büyük önemi olduğu belirtildi.

Göktaşı avcılığı basit bir şey değil. Bilim adamlarına göre en iyi av bölgeleri de en soğuk ve en rüzgarlı bölgeler. Bir başka deyişle göktaşı avcıları için en uygun yer, buzlar ve rüzgarlar ülkesi Antarktika... Aslında Antarktika'ya yeryüzünün diğer bölgelerine düşen göktaşlarından fazla taş düşmüyor. Bu coğrafyanın önemi, göktaşını bozulmadan saklaması ve kolay tespit etme imkanı vermesi. Ralph Harvey ve arkadaşları, Antarktik Göktaşı Arama Grubu (ASMET) adı altında, buzlar ülkesinde göktaşı arayan bir bilim adamı grubu. Her yıl burada göktaşı avcılığına çıkıyorlar. 1984 yılında Mars'tan düşen ünlü göktaşını da ANSMET üyesi Roberta Score bulmuştu.

Göktaşı avcılığı, çok da tehlikeli bir avcılık. Soğuk havanın yanı sıra buzullar üzerindeki görülmeyen yarıklar, bilim adamları için ölüm demek. Bu yarıklar, bazen bir kar motosikletini yutabilecek kadar büyük oluyor.

Toplanan göktaşları, incelenmek üzere NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ne gönderiliyorlar.

Göktaşlarının 4.5 milyar yaşında olmaları, bilim adamları açısından olağanüstü önemli. Çünkü böyle taş dünyanın, güneş sisteminin oluşumuna, dinozorların yok oluşuna tanıklık etmiş bir taş demek. Bu nedenle bilim adamları göktaşlarını ‘‘zaman makinesi’’ne benzetiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!