Gökçek hakkında yeni iddia

Güncelleme Tarihi:

Gökçek hakkında yeni iddia
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2008 12:57

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında doğalgaz sayaçlarının alımı hakkında iddialarda bulunan ve dün canlı yayında tartışan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Gökçek hakkında yeni bir iddiada bulundu. Kılıçdaroğlu, Ergenekon davası klasörlerinde Gökçek adına kesilmiş 354 milyar liralık bir fatura bulunduğunu belirterek, “Gökçek bunu nasıl ödedi?” diye sordu.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, TBMM'de basın mensupları için oluşturulan açık ofisi ziyaretinde, gazetecilerin Gökçek ile tartışmasına ilişkin sorularını yanıtladı.

“ERGENEKON DOSYASINDAKİ 354 MİLYARLIK FATURA”   

Kılıçdaroğlu, Ankaralıların, sadece doğalgazla değil, fahiş fiyatla kömür satılmasıyla da cezalandırıldığını iddia etti.

Japonya'da 2 saat su kesintisi nedeniyle belediye başkanının istifa ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Fahiş fiyatla Ankara halkına kömür satan belediye başkanı, hangi yüzle Ankaralıların yüzüne bakacak? Kendi seçmenine, halkına fahiş fiyatla kömür satan bir belediye başkanı, istifa etmeyi acaba ne zaman düşünecek? Hangi ahlaki erdemlilik oluşacak ki Sayın Gökçek istifa edecek?” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ergenekon dosyasında, Gökçek adına, SESAR adlı bir danışmanlık firmasından hizmet alımına ilişkin kesilmiş bir faturanın yer aldığını iddia eden Kılıçdaroğlu, Gökçek'in, 354 bin YTL'lik faturayı nereden ödediğini öğrenmek istedi.

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/agresif_banner.jpgKılıçdaroğlu, “Sayın Gökçek, dünyanın ne pahalı fiyatını vererek ön ödemeli sayacı hangi gerekçeyle aldı? Tek mantıklı gerekçesi birilerine kaynak aktarmak, Ankara halkının sırtından. Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla, Ankara halkının hortumlanması ortaya çıktı” dedi.

Doğalgaz sayaçlarının bakımı, onarımı, denetlenmesi, kontrolü için 2 ayrı ihaleye tek firmanın katıldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bunlar için 55 milyon YTL ve 4,5 milyon YTL ödendiğini söyledi.

Bu firmanın isminin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, “önceki adı Alfagaz olan firmanın adının soradan Elektromed olduğunu”, aynı firmanın, özelleştirme sürecinde de Başkent Doğalgaz'ı alacak konuma geldiğini ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, “Ankara halkının parasıyla, bir özel şirkete Ankaralıları teslim edeceğiz” dedi.

138 MİLYON DOLAR

Gökçek'in, dünyada hiçbir belediye başkanının almadığı fiyattan, 224,5 dolar ile ön ödemeli doğalgaz sayacı aldığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Ankaralıların bunun için 138 milyon dolar ödediğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu, Gökçek'e, dünyanın herhangi bir ülkesinde, bir belediye başkanının bu fiyattan sayaç alıp almadığını sorusunu yönelttiğini, ancak yanıt alamadığını belirtti. Kılıçdaroğlu, 2004'te aboneliğini yenileyenlerden 150 dolar alındığını, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), bu paranın iadesine karar verdiğini anımsatarak, Gökçek'in “Dava açıp, mahkemeden karar getirirseniz bunu öderim” dediğini söyledi.

EGO'nun hukuk müşavirinin 150 doların alınmamasını istediğini iddia eden Kılıçdaroğlu, şu ana kadar kimlerin 150 dolar alacağının bilinmediğini, bu listelerin sadece EGO'da bulunduğunu ifade etti.

CHP'li Kılıçdaroğlu, 1 milyon metreküpün üzerinde doğalgaz tüketen serbest tüketicilerden, 14 milyon 712 bin YTL fazla doğalgaz bedeli alındığını savundu. Kılıçdaroğlu, EPDK'nın bu paranın da geri ödenmesini istediğini ifade ederek, Gökçek'e, “Tıp fakültelerinden, öğrenci yurtlarından, rehabilitasyon merkezleri gibi kuruluşlardan hangi gerekçeyle 14 trilyon lira alıyorsunuz?” diye sordu.

Haberin Devamı

“ANKARA HALKI SOYULUYOR”

Yasaya göre, büyükşehir belediye başkanının temel görevinin, beldenin çıkarlarını korumak olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Büyükşehir belediye başkanı, beldenin çıkarlarını korumazsa o zaman yasaya aykırı tutum içindedir. Gökçek'in tutumu da buydu” dedi.

Kılıçdaroğlu, 800 bin Ankaralı'dan fazla doğalgaz bedeli alındığını, EPDK'nın bu kişilere, paralarının iadesini istediğini belirterek, Gökçek'in, ödemeyi seçimlerden sonra yapacağını söylediğini ifade etti.

Tüketicilere yansıtılmaması gerektiği halde, sayaçlara takılan pillerin yenilenmesi için de vatandaşlardan yaklaşık 10 milyon YTL alındığını ifade eden Kılıçdaroğlu, bunun iadesini istedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, “Ankara halkının soyulduğunu” öne sürerek, sözlerini şunları söyledi:

“Şu anda Türkiye'de hangi belediye başkanı bu sayaçları 300 dolara satıyor? İstanbul'da 190 dolar, İzmir'de 180 dolar. Bazı belediyeler, doğalgaz aboneliğinin artması için Dijitürk aboneliği, kombi veriyorlar. Belde belediye başkanı, beldesindeki yurttaşların çıkarını savunurken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, bir firmanın çıkarını savunmuştur. Sayaçları bir firmadan alıyor, bu firma sayaçların kontrolünü yapıyor, ayrıca bunun için para ödeniyor. Firma, 10 yılı dolduran sayaçlar için denetim yapıyor, bedel ödeniyor. Ödenen bedeller olağanüstü rakamlar. Ben, bu rakamları açıklamaya kalktıkça Sayın Gökçek, sürekli başka konulara girdi. Dünkü tartışmayı özetlemek gerekirse; ahlaki olarak rahatsız olduğumu ama siyaseten de çok rahat olduğumu ifade etmek isterim.”

Haberin Devamı

“GÖKÇEK MALVARLIĞINI AÇIKLASIN”

İhaleye çıkmanın temel gerekçesinin, en düşük fiyatı almak olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, Gökçek'in, ihaleye değil, “doğalgaz sayacı artırımına çıkmış” gibi göründüğünü öne sürdü. Kılıçdaroğlu, “Bu paralar nereye gidiyor, yüksek fiyattan kim, nasıl nemalanıyor?” sorusunu yöneltti.

Kılıçdaroğlu, tartışma programına katılmaması halinde Gökçek'in, bilboardlarda “Kılıçdaroğlu kaçtı” diye yazdıracağını anımsatarak, Türkiye genelinde bunun maliyetinin yaklaşık 5 trilyon olacağını savundu. Kılıçdaroğlu, “Gökçek, bunu nereden ödeyecek? Dünyadaki en yüksek doğalgaz sayacına bedel ödeyen bir belediye başkanı, buradan nemalandı mı nemalanmadı mı? Bilboardlara bu kadar parayı ödemeyi nereden taahhüt ediyorsunuz?” diye sordu.

Kendisinin malvarlığının internet sitesinde yer aldığını dile getiren Kılıçdaroğlu, Gökçek'in, çocuklarıyla birlikte mal varlığını açıklamasını istedi.

Dünyada hiçbir belediye başkanının, doğalgaz sayacına, dünyanın en yüksek fiyatını veremeyeceğini, vermişse bunun karşılıksız kalamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, Gökçek'in belediye başkanı seçilmesinden bu yana doğalgaz sayaçlarında aynı firmanın söz konusu olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, “Aynı firmanın Ege Serbest Bölgede fabrikası var. Burada Türkiye Cumhuriyeti vergi yasaları çalışmıyor. Dışarıdan gelen ürünler, burada yapılıyor, Türkiye'ye, büyük bir olasılıkla yüksek bedelle sokuluyor. Maliye Bakanlığının, bu konuyu incelemesi lazım” diye konuştu.

“ADAY OLMASINI İSTİYORUM”

Kılıçdaroğlu, Gökçek ve AK Parti Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ile yaptığı tartışmaların kıyaslanmasının istenmesi üzerine, şöyle konuştu:

“Sayın Fırat ile uygar bir ortamda tartıştık, birbirimize müdahale etmedik, anlatımlarımızın sonucunu, takdirini halka bıraktık. Sayın Gökçek, iddialarımı halka anlatma fırsatı vermedi, sürekli müdahale etti, başka şeyleri gündeme getirdi. Ankara gibi saygın bir kentin büyükşehir belediye başkanının, bu kadar acz içinde kalacağını hiç düşünmemiştim. Düzey olarak da çok düşüktü. Sayın Fırat'ın, düzeyli bir anlatımı vardı. Sayın Gökçek ile değerlendirmeyi, sanırım yine en iyi Fırat yaptı. Binin üzerinde mail aldım.”

Bir gazetecinin sorusu üzerine, Gökçek'in Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmasını istediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Çünkü, Ankara halkının Gökçek'e ders vermesini istiyorum. O dersi Tayyip Bey değil, Ankara halkı vermeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!