Göç sınıra dayandı

Güncelleme Tarihi:

Göç sınıra dayandı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 18, 2003 12:38

Kuzey Irak'ta, Türkiye sınırına doğru kaçış başladı. Savaşa ramak kala Kerkük ve Musul'dan çıkan ilk göç dalgası, Duhok'a geldi. Erbil kentinin de boşaldığı belirtiliyor. Yaklaşık 10 bin kişinin Hakkari yönüne doğru ilerlediği bildiriliyor.
 Bush'un ulusa sesleniÅŸi - VIDEO

Haberin Devamı

Kerkük ve Musul'dan kuzeye göç dün sabah saatlerinde başladı. ABD'nin her an bombardımana başlamasından endişe eden Kürtler ve Araplar, uzun araç kuyruklarıyla 25 kilometre kuzeydeki Duhok'a yöneldi.

Bin kişinin Duhok'a gelişi kent ve çevresindeki yerleşim birimlerinde oturanlar arasında panik yarattı. Çocuklar, kadınlar ve erkekler, öğleden sonra buldukları otobüs, kamyon, kamyonet, traktör, otomobillere binerek, taşıyabildikleri eşyalarını yanlarına alarak bölgeden uzaklaşmaya başladı.

Göç sırasında 15-20 kilometreyi bulan uzun araç kuyrukları oluştu. Türkiye'nin bölgeye asker göndermesine karşı çıkan IKDP lideri Mesut Barzani ve KYB lideri Celal Talabani'nin, ‘‘Göçle ilgili her tedbiri biz kendimiz aldık’’ demelerine rağmen, yaklaşık 10 bin kişi buldukları araçlarla Hakkari'nin karşısında olan Amadiya, Sersing, Batufa ve Begova kasabalarına doğru gidiyor. Türkiye sınırına yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Zaho kasabasından da insanlar Türkiye sınırına paralel güzergahı izleyerek Batufa ve Kaniması yönüne doğru gitmeye başladı.

ERBÄ°L HAYALET KENT

Kuzey Irak'taki Erbil kentinden de dağlık bölgelere doğru göçün başladığı ve binlerce kişinin panik içinde terkettiği kentin ''hayalet'' görünümüne büründüğü bildirildi.
 

Kentten göç, ABD Başkanı George Bush'un Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e ültimatom verdiği konuşmasından birkaç saat sonra başladı. Merkezdeki dükkanların yarısının açılmadığını, genellikle kalabalık olan çarşıların sakin olduğunu belirten bölgedeki gazeteciler, çeşitliişlerle uğraşan dükkan sahiplerinin malzemelerini paketleyerek göç için araçlara yüklediklerini kaydettiler.
Â

Erbil'den kuzeye giden yol, kamyon ve traktörlerle dolu olduğu için, yarım saat süren kuzeydeki Selahaddin kentine yolculuğun tıkanıklık nedeniyle iki saat sürdüğü bildirildi.
Â

IRAK'TAN KAÇIŞ BAŞLADI

ABD Başkanı Bush, İngiltere Başbakan Blair ve İspanya Başbakanı Aznar'ın önceki gün Irak kararı için BM'ye 24 saatlik ültimatom vermesinin ardından, BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak'taki BM personelinin tahliye edilmesi talimatı verdi.

Kuveyt sınırındaki BM gözlemcileri geri çekildi. Bağdat'taki büyükelçilikler bir bir kapanıyor. Yabancılar ülkeyi hızla terkediyor.

Irak'ta yeterli eleman kalmayacağı için halka gıda ve ilaç sağlayan ‘‘gıda için petrol’’ uygulamasına son verileceğini bildiren Annan, ABD ve İngiltere'nin Güvenlik Konseyi kararı olmadan Irak'a müdahalesinin meşruiyetine ilişkin olarak, ‘‘Bana göre Güvenlik Konseyi kararı olmadan eyleme geçildiği takdirde yasallık bir kenara itilmiş olur ve destek azalır’’ dedi. Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri, BM'nin personelini Irak'tan çekme talimatının ‘‘talihsiz bir karar’’ olduğunu bildirdi. Sabri, Irak lideri Saddam Hüseyin'in sürgüne gitmesi önerisini reddettiklerini kaydetti.

Irak'ta BM görevlisi yaklaşık 300 yabancı çalışan bulunuyordu. BM çalışanlarının yaklaşık 135'i, BM silah denetçilerinden, bunların yardımcı personeli, insani yardım çalışanları ve gıda karşılığı petrol anlaşması gözlemcilerinden oluşuyor.

BÜYÜKELÇİLİKLER BOŞALIYOR

Çin, yaklaşan savaş nedeniyle Bağdat'taki büyükelçilik personelinin tahliye ettiğini açıkladı. Almanya ve Pakistan büyükelçiliklerini kapattı. AB Dönem Başkanı Yunanistan, birkaç gün içinde büyükelçilik personelinin tahliye olacağını açıkladı. Rusya ise Irak'taki vatandaşlarına ülkeden ayrılmaları tavsiyesinde bulundu. İngiltere'de diplomatik personel dışında vatandaşlarından en kısa sürede Kuveyt'ten ayrılmaları tavsiyesinde bulundu. ABD ise Kuveyt, Suriye, İsrail, Batı Şeria ve Gazze'deki alt düzey memur ve görevlilerini tahliye ediyor.

MEDYA DA AYRILIYOR

Bağdat'ta geçen hafta sayıları 450'yi bulan yabancı gazete sayısı 300'e düştü. Amerikan NBC televizyonu, Irak'ta savaşın çok yakın olduğu endişesiyle ekibini Bağdat'tan çekiyor. New York Times'ın haberine göre, karar Bush'un, ''askeri harekatın birkaç gün içinde başlayabileceğini'' ima eden sözleri üzerine alındı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!