Göç, seçimi de vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Göç, seçimi de vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehirlerde nüfusun hızla artması ilçe seçim kurullarını görev yapamaz duruma getirdi. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tufan Algan, yaptıkları incelemeler sonrasında, ilçe seçim kurlularının sağlıklı bir seçim altyapısına sahip olmadığının belirlendiğini bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Tufan Algan, göç nedeniyle seçmen patlaması yaşanan İstanbul, Adana gibi yerlerde, yeni kurulan ilçe seçim kurullarının iki seçimi birarada yapamayacak durumda olduklarını belirlediklerini ve acil önlem alınması için hükümet ve TBMM'ye başvurduklarını açıkladı. Algan Hürriyet'e, ‘‘Bu ilçe seçim kurullarının sandık koyacak yerleri, seçimi yaptıracak memurları yok. Bu durum seçimi tehlikeye sokuyor. Adalet, İçişleri Bakanlığı ile TBMM Başkanlığı'na bu durumu bildirdik ve yardım istedik’’ dedi.

Algan, en yüksek seçmen sayısına sahip, 33 ilçeli İstanbul'daki ilçe seçim kurullarında inceleme yaptığını ve çarpıcı sonuçlara ulaştığını belirtti. İstanbul'daki 55 ilçe seçim kurulundan birçoğunun adliye olmadığı veya adliyelerde yer olmadığı için eski binalardaki kiralık odalar veya ilkokulların bodrum katlarında çalıştıklarının, memur açığı bulunduğunun tespit edildiğini açıkladı. Algan, İstanbul'daki 33 ilçenin tamamında seçim malzemesi koymak için arşiv ve bunları seçim sonuna kadar saklamak için depo olmadığını ve bunun da büyük bir sorun olduğunu belirtti. Algan, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Muhtemelen 1999 Nisan veya Mayıs ayında, Anayasa'nın 127. maddesi gereği yerel seçimlerle, genel seçimler birarada yapılacak. 7 ayrı oy pusulası kullanılacak. Ortaya dört sandık ve bir masa koyulacak. Göç alan İstanbul, İzmir, Adana, Balıkesir gibi illerdeki ilçe seçim kurulları son derece kötü koşullar içinde bulunuyorlar. İmkanları iki seçim yapmaya uygun değil. İlçe seçim kurulları çok eski, yetersiz, sağlıksız ve güvenliği sağlanmamış odalarda bulunuyor. Bu dört sandık bu odanın neresine sığacak. Nerede tasnif yapılacak. Sandıkların güvenliği nasıl sağlanacak. Gece biri odanın kapısını kırıp bir sandığı çalsa, seçimin durumu ne olacak? Sandık kurulu başkanı sandıkları alıp evine gitse, buna da mevzuat engel. Seçim sonunda 14 ayrı tutanak ve 14 ayrı zabıt tutulması gerekiyor. Bu kadar işi yapabilecek kabiliyette personeli nasıl sağlayacağız? Biz bugüne kadar en çok sandığı 1994 mahalli seçimlerinde koyduk. Tam 312 bin sandıkta oy kullanılmıştı. Şimdi bunun iki katı kadar 730 bin sandık koyulacak. Seçimde de 5 milyon 110 bin kişi görev alacak. Tüm bunlar bizi düşündürüyor ve sıkıntıya sokuyor. Bu sorunlar çözülmeden seçime gidilirse, seçimi tehlikeye düşürecek sakıncalar doğabilir. Önlem alınmasını istiyoruz.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!