Gluten neden zararlı?

Güncelleme Tarihi:

Gluten neden zararlı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2016 17:07

Kısa cevap: Birçoğumuz için zararlı değil. Aksine oldukça faydalı.

Haberin Devamı

Uzun cevap: Gluten, buğday gibi tahıllarda bulunan bir protein grubu. Çekirdekte üretiliyor ve unun elde edilmesine olanak tanıyor. Filizlenme esnasında bitkilerin embriyolarını beslediği gibi, undan elde ettiğimiz hamurun elastik olmasını da sağlıyor.

Aslında gluten iki farklı proteinden oluşmakta: Gliadin ve glutenin. Zararlı olduğu da söylenemez. Ancak bazı insanlar gluten hassasiyetine sahip oldukları için bağışıklık sistemleri aşırı seviyede tepki verebiliyor. Bu durum bağırsaklarına zarar vererek yararlı besin öğelerini almalarını önlüyor. Bunun dışında kalan birçok insan için gluten, kolayca sindirilebilen faydalı bir protein.

Son yıllarda, glutene karşı hiçbir hassasiyeti olmadığı halde birçok insan glutensiz beslenme diyetine başladı. Uzmanlar, bunun hiç de sağlıklı olmadığı konusunda uyarıyor, gluten yerine tercih edilen gıdaların farklı sorunlara yol açtığını belirtiyorlar.

Haberin Devamı

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!